СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Промоција књиге „Убице у име државе“ Марка Лопушине“

У организацији СПКД „Просвјета“, у петак 18. јануара 2013. године,  у ресторану „Александра“ у десетом бечком округу, одржана је промоција књиге „Убице у име државе“, познатог београдског новинара и публицисте Марка Лопушине. Књигу је објавила издавачка кућа „Прометеј“ из Новог Сада 2012. године.

Присутне је у име домаћина поздравио проф. Срђан Мијалковић, председник СПКД „Просвјета “ и нагласио да је један од приоритета овог друштва, пре свега, очување српског језика и промовисање српске културе. Мијалковић се захвалио Марку Лопушини што је одлучио да прву промоцију своје најновије књиге, одржи управо у Бечу у организацији „Просвјете“.

 

О биографији и делу Лопушине, присутне је информисала проф. Светлана Матић, члан Управног одбора СКПД „Просвјета“. Она је посебно подвукла да је Марко Лопушина аутор 30 књига и педесетак фељтона о исељеницима, носилац ордена Вук Стефановић Караџић за допринос новинарству, српској култури, информисању и очувању идентитета Срба у дијаспори. Марко Лопушина је носилац многобројних награда и признања. 

Добитник је признања издавачке куће „Народна књига“ у 2003. године, као најбољи публициста у Србији и Црној Гори. Власник је златног прстена Удружења новинара Србије, као један од најбољих новинара за 2004. годину.
Обраћајући се присутнима, Лопушина је истакао да је Беч главни град Срба у дијаспори, с обзиром да у Бечу живи, како је рекао, 150 хиљада наших сународника.
Говорећи о књизи, Лопушина је подвукао да је њена главна порука потрага за истином.
Марко Лопушина је за библиотеку Просвјете у оснивању уручио по један примерак својих књига, захваливши се на позиву и гостопримству и  пожелео „Просвјети“ пуно успеха у будућем раду и активностима.

Након веома инспиративног представљања књиге, присутни су имали прилику да аутору поставе питања, па се развила веома динамична и конструктивна дискусија.
Марко Лопушина је одговарао на постављена питања, а након промоције је потписивао своје књиге.

www.prosvjeta.at