СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Језик нас је сачувао

 

04.07.2011.

 

У организацији Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ у Аустрији у суботу увече у Бечу је одржано књижевно вече са песником и академиком Матијом Бећковићем.

 

Бећковић је у свом уводном излагању, говорећи о друштву „Просвјета“, рекао да „култура спаја, никога не раздваја и свакога се тиче“.

 

Члан Српске академије наука и уметности је оценио да је језик најважнија институција коју има српски народ.

 

„Нико га не види, а он види све и све назива правим именом. Он је нас сачувао, нисмо ми њега и у њему је сво наше памћење и постојање“, поручио је Бећковић.

 

Говорећи о језику Бећковић је подсетио да је управо Беч место у коме је канализован савремени српски језик, књигама које су почетком 19. века штампане управо у Бечу.

 

С тим у вези поменуо је превод Светог писма Вука Стефановића Караџића.

 

„Сматра се да је један језик, језик, уколико се на њега преведе Свето писмо“, додао је он.

 

Бећковић је подсетио и да је Његош у Бечу дописивао „Горски вијенац“ и да је у главном граду Аустрије живео и радио поред осталих и наш велики геофизичар и астроном Милутин Миланковић.

 

Сала Albert Schweizer Haus била је испуњена у великом броју публиком која је са одушевљењем слушала стихове песама из књига „Пут којег нема“ као и „Хлеба и језика“. Песму „Пут којег нема“ Бећковић је посветио свом пријатељу, писцу и сликару Моми Капору.

 

Публика је могла да ужива у стиховима „Ђе рече Јапан“, „Кад дођеш у било који град“, „Косово Поље“, „Мајка“, „Ћераћемо се још“.

 

Књижевно вече Бећковић је завршио стиховима поеме „Кад будем млађи“, после чега је потписивао своје књиге.

 

У недељу 26. јуна после литургије у просторијама Храма Светог Саве у 3. бечком округу Матија Бећковић је одржао беседу и потписивао своје књиге.

 

Милица свирала Баха

Музички део вечери приредили су талентована виолинисткиња Милица Зулус (11) уз пратњу Канина Удомана и Тобиаса Стосиека избодећи дела Јохана Себастијана Баха и Франца Дрдле.

Извор: www.vesti-online.com