СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

О НАМА

Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ (такође: Хуманитарна организација СПОЈИ) је непрофитна, неполитичка, независна невладина организација, која је 12. априла 2009. године, на празник Цвети, основана у Инзбруку уз благослов тдашњег Епископа средњоевропског Господина Константина и тадашњег пароха инзбрушког, оца Видослава Вујасина, a статус удружења регистрован је 30. јуна 2009. године у Инзбруку по аустријском закону.

Деветорица тадашњих оснивача имали су између 15 и 20 година, што значи да је тада рођена најмлађа српска невладина организација широм дијаспоре, а тај податак се до данас није много променио.

СПОЈИ ради на културно-просветном, хуманитарном и друштвено-спортском пољу и залаже се за очување српског културног, духовног и националног идентитета и позитивно представљање Србије и српског народа у свету.

СПОЈИ поред главног седишта у Инзбруку, има представнике у Бечу и другим местима Аустрије, као и представништво у Немачкој са седиштем у Берлину и представнике у Лајпцигу, и представништво у Србији са седиштем у Петровцу на Млави, као и представнике у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНО ПОЉЕ

СПОЈИ је крајем 2010. године покренуо „Информативни и интеграциони часопис Споји!“ – први српски часопис у Аустрији, Немачкој и Швајцарској који је покренут од српске омладине. На пролеће 2022. назив часописа је промењен у „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“.

Часопис „Споји!“ излази најмање једном годишње, увек на неки од православних празника, у двојезичном издању, на српском и немачком језику, и бави се горућим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности, православља и интеграције.

СПОЈИ од свог оснивања организује предавања, трибине, филмске пројекције и позоришне представе о разним интересантним темама на српском и немачком језику, како би с једне стране наш народ и пре свега омладину упознали са својим културним, духовним и националним идентитетом, али и да с друге стране друге народе боље упознамо са нашим народом.

До сада су на таквим догађајима гостовала разна звучна имена, из различитих области, као на пример академик Матија Бећковић, др Радован Калабић, проф. др Волфганг Рорбах, Бора Чорба, Бранко Драгаш, Арно Гујон, Тихомир Станић и др.

У јуну 2012. године у Инзбруку је у нашој организацији одржано прво предавање Београдског синдиката ван Србије, као и хуманитарни концерт Боре Чорбе.

СПОЈИ је 2010. године заједно са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола покренуо иницијативу да се Диани Будисављевић (девојачки Обексер), Аустријанки рођеној у Инзбруку, која је за време Другог светског рата спасила преко 10.000 српске деце из усташких логора постави спомен-плоча на њеној родној кући „Обексер-Хаусу“ у центру Инзбрука, као и да се постхумно одликује Орденом града Инзбрука. Део иницијативе везан за постхумно одликовање је у септембру 2011. једногласно прихваћен у Скупштини града, а крајњи исход синергијског деловања са више страна показао се у јануару 2014. године када је тадашња градоначелница Инзбрука, мр Кристине Опиц-Плерер, донела одлуку о именовању новог градског дечијег вртића, који ће настати у новом градском насељу у источном делу града, по Диани Будисављевић. Дечији вртић у градском делу Рајхенау-Исток (Reichenau-Ost) коначно је преименован 2021. године и од тада носи назив „Вртић Диане Будисављевић. Рајхенау-Ост“, а исте године, 7. априла постављена је и спомен-плоча на њеној родној кући, после вишемесечне јавне расправе о самом тексту на плочи, а у оквиру које је СПОЈИ био један од најактивнијих актера. Детаљније о томе можете прочитати ОВДЕ.

ДРУШТВЕНО-СПОРТСКО ПОЉЕ

СПОЈИ је 2011. године покренуо фудбалску секцију ФК СПОЈИ с циљем да младе људе преусмери на здрав начин живота, као и да и на спортском пољу српски народ представљамо у најпозитивнијем светлу, кроз фер-плеј и поштену игру.

С истим циљевима је 2013. године покренута и кошаркашка секција КК СПОЈИ, која је 2015. на Видовданским спортским сусретима Срба у Аустрији освојила прво место.

Почетком 2014. године покренут је хуманитарно-интеграциони турнир КРАЉЕВСКИ КУП, који се сада организује сваке зиме, а сав приход са турнира намењен је српским социјално угроженим вишедетним породицама на Балкану, као и болесној деци у Тиролу. До сада је на овом турниру учествовало преко 100 екипа са играчима и гостима из више од 20 различитих земаља порекла.
По истом концепту покренут је и КУП ПРИЈАТЕЉСТВА који се организовао у летњем периоду.

До сада је наше интеграционо-спортске пројекте подржало више познатих личности из света спорта, а међу којима су и Синиша Михајловић, Бранислав Ивановић, Немања Матић, Александар Игњовски, фудбалери Вакера из Инзбрука, рукометашка легенда Недељко Јовановић, тренер репрезентације Аустрије у Америчком фудбалу Шуан Фатах, бивши репрезентативац САД у америчком фудбалу Талиб Вајз, коментатор Александар Стојановић и др.

У оквиру ове области СПОЈИ организује и путовања поклоничког и образовног карактера.

ХУМАНИТАРНИ РАД

Од самог оснивања СПОЈИ велику пажњу посвећује хуманитарном раду. Посебна пажња се посвећује српским социјално угроженим вишедетним породицама на Косову и Метохији и у Хрватској, због чега су формирана два посебна фонда за та два подручја – Фонд за Косово и Метохију и Фонд за Хрватску.

СПОЈИ такође помаже и угроженим породицама у Србији, Републици Српској, Црној Гори и Северној Македонији, због чега је такође покренут Фонд за Србију и земље у региону.

СПОЈИ је од 2009. године до сада укупно сакупио и испоручио помоћ у вредности од преко 300.000 евра, а велики акценат се ставља на транспарентност, што значи да се сваки цент, који донатори уплате, објављује на званичној интернет страници, крајем сваког месеца се објављује списак донатора, а након сваке хуманитарне акције се објављује детаљан извештај са фотографијама и рачунима, тако да донатори у сваком тренутку могу да провере ко је када уплатио коју суму, шта је с тим новцем купљено и коме је тачно уручена помоћ.

Помоћ се скоро никад не уручује у новчаној форми, већ се с у вредности уплаћених донација купи потребна помоћ за породице којима је помоћ најпотребнија. Помоћ се скоро увек лично уручује од чланова СПОЈИ, тако да постоји сигурна провера да ће помоћ отићи у праве руке.

Хуманитарни рад СПОЈИ се искључиво финансира из добровољних прилога и чланарина.

ЗНАЧАЈ ИМЕНА

Сам назив СПОЈИ, указује да требамо бити сложни, духовни, солидарни, одлучни и истрајни у борби против свих невоља, да се требамо повезивати и помагати једни другима свуда у свету знајући да само тако и уз Божију помоћ можемо пребродити сва искушења и невоље.

КО МОЖЕ ПОСТАТИ ЧЛАН

Пуноправни члан СПОЈИ-а може постати свака особа, сваког узраста, без обзира на професионалност. То значи све женске и мушке особе, особе са разних школа, факултета, запослене и све добронамерне и добровољне особе које желе позитивно промовисати своју отаџбину и помоћи свом народу у невољи где год био или једноставним језиком речено особе које желе подржати рад Хуманитарне организације СПОЈИ и заједно са њом спајати се са Србима и другим добронамерним народима широм света.

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

ОСНИВАЧИ

Цвети 2009. године – 1. ред, с лева на десно: Мануел Симић, мр Владимир Влајић, Данијел и Игор Лазендић, Филип Влајић (део оснивача СПОЈИ)

2. ред: мр Гордана Надлер, бивши генерални конзул Зоран Јеремић, тадањшњи Епископ средњоевропски Константин, …

1.) мр Владимир Влајић
2.) дипл. инж. Душан Игњатовић, МА
3.) Мануел Симић
4.) Филип Влајић, БА
5.) Данијел Лазендић
6.) Игор Лазендић
7.) Александар Спасојевић
8.) Милан Малешевић
9.) Мирослав Микић

ДОСАДАШЊИ ПРЕДСЕДНИЦИ

мр Владимир Влајић (2009-2014)

Александер Рогић (2014-2016)

Филип Влајић БА (2016- …)

ПОЧАСНИ ЧЛАНОВИ

проф. др Волфганг Рорбах (Беч)

Универзитетски професор, потпредседник Аустријско Српског друштва, председник Europa Nostra Austria, члан Европске академије наука и уметности, аутор књиге „На трагу Срба у Аустрији“, ...

Почасни члан од: 15. марта 2014.

Ђуја Бећиревић Тешановић (Салцбург)

Некадашња чланица Скупштине општине Салцбург и садашња чланица Управног одбора Радничке коморе Салцбурга

Почасни члан од: 15. марта 2014.

отац Видослав Вујасин (САД)

Доктор теологије, некадашњи парох инзбрушки, који нам је дао благослов за оснивање, садашњи архијерејски намесник на Западу Сједињених Америчких Држава (САД)

Почасни члан од: 24. маја 2014.

Миодраг Пантић - Мића (Инзбрук / Варварин)

Дугогодишњи председник удружења „Свето Владика Николај Велимировић“ у Инзбруку

Почасни члан од: 24. маја 2014.

др Радован Калабић (Београд)

Књижевник, историограф и публициста, некадашњи председник Матице иселеника Србије, аутор „Равногорске историје“, „Српске емиграције“ и других дела.

Почасни члан од: 24. маја 2014.

мр Мира Јовановић (Београд)

Експерт на пољу жртава Другог светског рата, Холокауста и геноцида, као и културе сећања

Почасни члан од: 24. маја 2014.

Зоран Цвијановић (Тирол)

Угоститељ и добротвор из Тирола, пореклом из Плавна код Книна

Почасни члан од: 14. новембра 2015.

Сигфрид Кершбаумер (Тирол)

Некадашњи заменик градоначелника и садашњи члан Скупштине општине Гриса на Бренеру

Почасни члан од: 19. новембра 2016.

прота Александар Столић (Инзбрук)

пређашњи парох куфштајнски и садашњи парох инзбрушки. Пореклом са Косова.

Почасни члан од: 5. маја 2021.

Живорад Карајовић (Инзбрук)

дугогодишњи председник Црквеног одбора инзбрушког

Почасни члан од: 5. маја 2021.

мр Гордана Надлер (Инзбрук)

етнолог и дугогодишњи члан Црквеног одбора инзбрушког. Годинама истражује о српској заједници у Тиролу. Године 2012. водила је групу аустријских и немачких професорки на научно-културно путовање у Србију.

Почасни члан од: 5. маја 2021.

мр Недељко Савић (Беч / Темишвар)

правник, експерт и дугогодишњи активиста на пољу културе сећања. Иницијатор именовања парка у Бечу по Диани Будисављевић 2014. године

Почасни члан од: 5. маја 2021.

Вера Меркел (Инзбрук)

музиколог и слависта. Дугогодишњи активиста на пољу културе сећања са посебном тежишту на Диани Будисављевић. Сарадник пројекта "Срби у Бечу".

Почасни члан од: 5. маја 2021.

др Вилхелм Куес (Фелкермаркт)

писац, германиста, и аутор прве књиге на немачком о акцији Диане Будисављевић "Дианина листа"

Почасни члан од: 5. маја 2021.

проф. др Хорст Шрајбер

историчар, социјолог и политиколог. Експерт на пољу културе сећања и Другог светског рата. Носилац неколико признања Републике Аустрије и града Инзбрука.

Почасни члан од: 17. априла 2022