СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

КУЛТУРА СЕЋАЊА

СПОЈИ се скоро од самог оснивања бави културом сећања, јер сматра да је она веома битан елемент у очувању културног, духовног и националног идентитета. Поред сећања на разне жртве ратова, СПОЈИ под културом сећања подразумева и стално сећање на наше славне претке, који су својим светлим примерима у разним сферама живота показали најпозитивније примере којих се требамо сећати.

Ипак, како је СПОЈИ основан у Инзбруку у оквиру културе сећања доминира једна тема – акција спашавања српске деце од стране Диане Будисављевић, рођене Обексер, Аустријанке из Инзбрука. Када су чланови СПОЈИ-а сазнали за Диану Будисављевић и да је из усташких логора у Независној држави Хрватској између 1941-1945 спасила преко 12.000 српске деце, они су као први у Аустрији 2010. године заједно са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола покренули инцијативу за постављање спомен-плоче на њеној родној кући, Обексер-Хаусу, у улици Марије Терезије у самом центру града Инзбрука.

Како су та, али и друге иницијативе које су проистекле из те прве, уродиле плодом и биле успешне прочитајте ОВДЕ.

ШЕТЊА СЕЋАЊА НА ДИАНУ БУДИСАВЉЕВИЋ У ИНЗБРУКУ

СПОЈИ је овај пројекат покренуо у августу 2021. године, као редовни пројекат који је конципиран да се одржава сваке године око датума упокојења Диане Будисављевић, 20. августа.

Шетњу сећања на Диану Будисављевић и њене помагаче СПОЈИ је покренуо, како бисе сваке године у августу изразила вечна захвалност њој и њеним подржаваоцима, као и да се остави још један траг активне и живе културе сећања у нашем граду Инзбруку и нашој покрајини Тирол.

Тако желимо да покажемо колико нам је важно живо сећање на Диану и њене помагаче, колико је волимо и ценимо, јер је она заједно са својим подржаваоцима током Другог светског рата спасила између 7.500 и 12.000 српске деце од геноцида и двоје хрватске деце антифашиста од политичког реваншизма у логорима смрти фашистичког усташког режима у тадашњој Независној Држави Хрватској.

Тако желимо сваке године да одржимо сећање на све жртве Другог светског рата, јер је Диана успела да спаси на хиљаде пре свега српске деце из тих логора, али је над далеко више хиљада српске, јеврејске и ромске деце извршен геноцид и страдало је безброј деце антифашиста различитих националности у тим логорима, само зато што су били другог порекла или зато што су се њихови родитељи супротставили лудилу нациста, усташа и других фашистичких групација.

Сећањем на те немиле догађаје, а уједно на њено хумано дело, радимо против заборава и понављања грешака из прошлости и постављамо здраве темље за мир и добљу вољу међу људима у свету.