СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ВЕСТИ: Србија лепота Балкана

 

09.07.2011.

 

Српска православна омладина из Инзбрука (СПОЈИ) организовала је прошлог викенда последње окупљање пред одлазак на одмор у отаџбину. Окупљање је обележило предавање на немачком језику под називом „Србија – лепота Балкана“ као и просвала крсне славе храма Рођења Светог Јована Крститеља у недељу 3. јула.

 

Предавање је у суботу у просторијама Buchgalerie, одржао Владимир Влајић, студент међународних економских и политичких науку у Инзбруку и председник СПО(Ј)И.

 

На почетку је Влајић изнео најважније податке о Србији и представио неколико најинтересантнијих манифестација попут Драгачевског сабора трубача, Лесковачке роштиљијаде. Затим су уз помоћ видео-записа представљени и градови Суботица, Куршумлија, Лозница, Петровац на Млави. 

 

Присутни су после предавања могли да дегустирају српске специјалитете и производе. Како је истакао Влајић, овим предавањем је Аустријанцима пружена могућност да се упознају са правом Србијом и упућен им је позив да дођу и да се сами увере. „Искористили смо прилику да и наше чланове и пријатеље позовемо да обиђу своју отаџбину“, рекао је Влајић.
 
У недељу 3. јула чланови СПО(Ј)И су били кумови крсне славе храма Рођења Светог Јована Крститеља у Инзбруку, чији се празник обележава 7. јула. Уз помоћ Кола српских сестара при храму у Инзбруку, млади чланови СПО(Ј)И су уз велики труд и жељу на најбољи могући начин све припремили и после лигургије дочекали парохијане.

 

Госте су у традиционалној српској ношњи уз хлеб, со и шљивовицу дочекале Диана и Гордана Митић, које су заједно са Душаном и Далибором Митићем у оквиру свог породичног бенда „Гледај своја посла“ дошли из 60 километара удаљеног Вергла како би улепшали прославу славе храма.

 

Пред почетак славског ручка заједно је пререзан славски колач, уз заједничку молитву и беседу оца Видослава Вујашина и Владимира Влајића, те је предато кумство за следећу 2012. годину породицама Жунић и Вожић.

 

Помоћ деци

Током овог саборног српског викенда пред одлазак на одморе, СПО(Ј)И је сакупио новчану помоћ за српску децу и народ на територији бивше Југославије у износу од 322,57 евра.

 

За ВЕСТИ пише: А. Бошковић – 09.07.2011.

 

 

 

 

Извор: www.vesti-online.com

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести