СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Повратак стручњака за сада на Фејсбуку

Repats Serbia је неформална група Организације српских студената у иностранству недавно је основана на Фејсбуку . Млади стручњаци који су своје знање стекли у иностранству траже одговоре на питања приликом повратка у земљу.

Шта се дешава када се после студија млади врате у Србију – то питање окупило је групу људи који су се нашли управо у таквој ситуацији. За сада више од 300 стручњака из разних области, који су своје знање стекли у иностранству и након тога се вратили у домовину, заједно тражи одговоре на питања као што су нострификација диплома или запошљавање, и међу собом размењује искуства и идеје о новим пројектима, саопштава Организација српских студената у иностранству поводом оснивања групе Рипатс (Repats) на Фејсбуку.

На разне проблеме овог типа наилази свако ко факултет заврши ван земље, а конкретних одговора нема, већ се свако сналази сам. Зашто на признање стране дипломе треба чекати више месеци, зашто та процедура кошта колико и нечија школарина, где наћи толики новац, ко одређује те цене и куда тај новац иде – само су нека од питања након завршетка студија. Неки проблеми муче и оне који студирају у Србији. Највећи од њих је, свакако, дуга потрага за послом.

Оваква иницијатива је покушај да се политичари наведу да о спречавању одлива мозгова престану само да говоре, већ и да нешто поводом тога учине. Стручњаци по повратку не очекују никакво простирање црвеног тепиха, али њихово знање и искуство стечено у другим земљама треба свима да помогне и да заједничким радом доведе до нових успеха. Зато је важно да умемо то да ценимо.

Повратници кажу да им је циљ створе боље услове за оне који у земљи остају, као и за оне који у њу долазе. Иако тврде да држава не чини пуно да им помогне, чланови ове неформалне групе надају се да ће једном моћи да употребе своја знања на општу корист.

 

Извор: РТС