СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

НАЈАВА: СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА НАЈНОВИЈЕГ ДОКУМЕНТАРЦА О СЕЋАЊУ НА ДИАНУ БУДИСАВЉЕВИЋ У ИНЗБРУКУ

У недељу, 6. новембра, у 20.15 часова, у биоскопу Леокино у Инзбруку, одржаће се светска премијера документарног филма „Сећамо се само сутрашњице – сећање на Диану Будисављевић” у организацији града Инзбрука.

Овај филм режира Никола Нађ, која је истовремено са овим пројектом добила и награду „gedenk_potenziale 2022“ града Инзбрука.

У филму се ради о сећању на Диану Будисављевић (рођену Обексер), Аустријанку из Инзбрука, која је током Другог светског рата спасила преко 10.000 претежно српске деце од геноцида у логорима смрти тадашње фашистичке Независне Државе Хрватске.

Тематизирана је и јавна расправа о тексту на њеној спомен-плочи, која је током 2020. године попримила чак и међународне размере. Томе је посебно допринео СПОЈИ аргументима заснованим на чињеницама, који је 2010. године заједно са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола покренуо иницијативу постављања спомен-плоче на Дианиној родној кући у Инзбруку.

У филму говоре сведоци тог времена, Јелена Радојчић и Душан Јеринић, које је Диана спасила као децу, али и позната лица из Инзбрука, Беча и Загреба, међу којима је и Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ-а и покретач Аустријске службе сећања у Србији.

Улазнице ће бити доступне од 30. октобра у Леокину или на сајту биоскопа www.leokino.at.

Против заборава – да се никад више не понови!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести