СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ОДРЖАНА ПРЕТПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРЦА О СПОМЕН-ПЛОЧИ ЗА ДИАНУ БУДИСАВЉЕВИЋ У ИНЗБРУКУ

С лева на десно:
Отац Александар инзбрушки, отац Михаил куфштајнски, Филип Влајић (председник и оснивач СПОЈИ), Јелена Радојчић, Ненад Ранисављевић, Никола Нађ, Оливер Ранисављевић (заменик председника СПОЈИ), Тамара Даниловић-Баумгартнер (Маутхаузен комитет Србије), Сигфрид Кершбаумер (заменик градоначелника Грис на Бренеру и почасни члан СПОЈИ), и Марија Тодоровић

У недељу, 6. новембра 2022, у Инзбруку је у биоскопу Леокино одржана претпремијера најновијег дугометражног документарног филма „Сећамо се само сутрашњице – сећање на Диану Будисављевић” у организацији града Инзбрука.

Овај филм режира Никола Нађ, која је истовремено са овим пројектом добила и награду „gedenk_potenziale 2022“ града Инзбрука.

На премијери је, поред представника града Инзбрука, српског православног свештенства из Тирола, представника СПОЈИ, као и многобројне публике која је испунила салу до последњег места, као специјални гост била и Јелена Радојчић, коју је као девојчицу спасила Диана Будосављевић, а по чијој је животној причи снимљен играни филм „Дара из Јасеновца”.

У филму се ради о сећању на Диану Будисављевић (рођену Обексер), Аустријанку из Инзбрука, која је током Другог светског рата спасила преко 10.000 претежно српске деце од геноцида у логорима смрти тадашње фашистичке Независне Државе Хрватске.

Филм представља и својеврсну сажету ретроспективу о јавној расправи о тексту на њеној спомен-плочи, која је током 2020. године попримила чак и међународне размере. Томе је посебно допринео СПОЈИ аргументима заснованим на чињеницама, који је 2010. године заједно са Социјалдемократским покретом ослободилаца Тирола покренуо иницијативу постављања спомен-плоче на Дианиној родној кући у Инзбруку.

У филму говоре сведоци тог времена, Јелена Радојчић и Душан Јеринић, које је Диана спасила као децу, али и позната лица из Инзбрука, Беча и Загреба, међу којима је и мр Владимир Влајић, један од оснивача СПОЈИ-а и покретач Аустријске службе сећања у Србији.

Овом приликом СПОЈИ још једном жели да честита граду Инзбруку на храбрости за истинском културом сећања, као и на спремности за конструктивном јавном расправом која је трајала скоро читаву 2020. годину, јер је на крају уз независну консултацију проф. Улфа Брунбауера са Универзитета у Регенсбургу одлучено да се у тексту на спомен-плочи ипак спомене идентитет спашене деце, што плочу у Инзбруку чини најисправнијој по најактуелнијим историјским сазнањима, која потврђују да је Диана спасила преко 10.000 српске деце која су била жртве агресивне расне политике усташа, као и двоје хрватске деце чији су родитељи били партизани, дакле жртве политичког реваншизма, а савремена култура сећања подразумева јасно именовање како починилаца тако и жртава.

Спомен-плоча посвећена Диани Будисављевић и њеним помагачима, постављена је у априлу 2021. на њеној родној кући у улици Марије Терезије у самом центру Инзбрука.

Против заборава – да се никад више не понови!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести