СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СПОЈИ прославио крсну славу Цвети и 14. годишњицу од оснивања

У недељу, 9. априла 2023, Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ је у Српској православној цркви у Инзбруку на празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, Цвети, обележила своју крсну славу Цвети и 14. годишњицу од оснивања.

Већи део Управног одбора и део чланова СПОЈИ из Тирола присуствовао је Светој Литургији после које су пред окупљеним верним народом заједно са протом Александром Столићем, парохом инзбрушким, пререзали славски колач и помолили се за здравље и сваки напредак свих чланова СПОЈИ.

Славски колач и жито је са својом породицом припремио овогодишњи колачар Предраг Ненадовић из Инзбрука, а послужење које су са пићем понудили свим парохијанима после Свете Литургије су припремили породица Ненадовић, присутни чланови и Коло српских сестара. Свима смо неизмерно захвални на труду, припреми и прихватању ове часне обавезе.

На Цвети, недељу дана пред Васкрс, црква Рођења Светог Јована Крститеља у Инзбруку традиционално је још посећенија него осталих недеља, а већина парохијана се на крају Литургије послужила славским послужењем и попричала са присутним члановима СПОЈИ и честитала им славу и 14. годишњицу.

Подсетимо, СПОЈИ је основан на Цвети, 12. априла 2009. године уз благослов тадашњег Епископа средњоевропског Господина Константина и тадашњех пароха инзбрушког оца Видослава Вујасина. Оснивачи су били млади момци у распону од 15 до 20 година, њих деветорица – Владимир и Филип Влајић, Данијел и Игор Лазендић, Душан Игњатовић, Александар Спасојевић, Милан Малешевић, Мирослав Микић и Мануел Симић.

Од тада су активни на разним пољима, међу којима су им три главна – културно-просветно, друштвено-спортско и хуманитарно, а у оквиру којих се залажу за очување српског културног, духовног и националног идентитета како у расејању тако и у Отаџбини, као и за позитивно представљање Србије и српског народа широм света.

Од Видовдана 2009. када су имали своју прву праву активност до сада су у дело успешно спровели преко 400 акција, испоручили помоћ у вредности од преко 400.000 евра, помагали 22 пута на Косову и Метохији, 9 пута у Крајини, преко 50 пута у остатку Србије и Републике Српске, међу првима у Аустрији ако не и први су 2014. покренули сакупљање хуманитарне помоћи за жртве поплава у Србији и Српској, помагали су и жртвама поплава и болесној деци у Тиролу, као и народу у Белорусији, Сирији и Турској. У оквиру досадашњег хуманитарног рада су помогли око 300 породица са укупно преко 1.300 деце.

Године 2010. су покренули „СПОЈИ! – Хуманитарни часопис за културу и образовање“ који је један од три часописа такве врсте у историји српске дијаспоре, а највећи успех СПОЈИ је сигурно постигао постављањем спомен-плоче Диани Будисављевић на њеној родној кући у центру Инзбрука, после преко 10 година упорности и борбе, јер су још 2010. као први у Аустрији покренули прву иницијативу везану за очување сећања на акцију спашавања преко 10.000 српске деце из усташких логора између 1941. и 1945. године у тадашњој Независној Држави Хрватској. Сам текст на спомен-плочи је усаглашен тек 2020. године, када је после јавне дискусије са представницима града Инзбрука, која је трајала скоро целу годину, прихваћено да се на плочи спомене порекло спашене српске деце. Спомен-плоча је постављена 7. априла 2021. на њеној родној кући у улици Марије Терезије и представља први случај у протеклих 30 година да се на једном централном јавном месту на Западу спомињу и српске жртве.

Данас СПОЈИ осим у Аустрији има чланове и у Србији, Немачкој, Швајцарској, Холандији, Црној Гори, Румунији и САД, а међу почасним члановима данас су личности из разних сфера живота из Аустрије, Србије и других земаља.

У нади да ћемо уз Божију помоћ наставити да се заједничким снагама боримо за бољу будућност свих нас а поготово нараштаја који тек долазе, од срца захваљујемо свима који су нам током свих ових 14 година пружали подршку од самог почетка, јер без њих не би било могуће постићи све горе наведено – СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!

КАКО РАДИЛИ, ТАКО НАМ И БОГ ПОМОГАО!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести