СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Од Љубљане до Тулна

 

Хуманитарна организација „Срби за Србе“ одржала је у недељу 10. априла, у црквеном дому Храма „Пренос Моштију Светог Николаја“ у Тулну, пету и завршну пројекцију документарног филма  Срби – народ који нестаје из продукције Пријатељ Божији на простору средње Европе, након што је иста одржана у новембру прошле године у организацији Српског Друштва Задужбина и Омладинског удружења СПО(Ј)И у Љубљани и Инсбруку, а затим настављена у Бечу. У оквиру пет одржаних пројекција, око 300 људи је имало прилику да се упозна са разлозима и судбоносним последицама духовног и демографског суноврата српског народа. У наставку следи ретроспектива свих пројекција.

 

 

Идемо редом!

 

Љубљана – у организацији Српског друштва Задужбина одржана је 25. новембра 2010. прва пројекција документарног филма „Срби, народ који нестаје“ на простору средње Европе. Поред поменутог документарног филма, посетиоци су видели и краћи резиме досадашњег рада „Српског друштва Задужбина“ и „Хуманитарне фондације За српски Космет“, као и видео запис о породици Рогуља за коју су наша братска удружења тада спремала хуманитарну помоћ која је затим у јануару 2011. године и уручена породици.

 

 

Многобројним присутним гостима се на крају обратио и отац Милан Дудуковић, парох из Цеља, који је својим присуством увеличао ову манифестацију. Такође треба напоменути да су пројекцији у Љубљани присуствовали и представници удружења СПО(Ј)И, који су за ову прилику допутовали чак из Инсбрука, да би два дана касније такође одржали пројекцију поменутог документарног филма у свом граду.

 

 

Као и до сада, присутни су имали прилику да са својим добротворним прилозима подрже хуманитарне фондације За српски Космет и Крајину, па је тако уз продају промотивног материјала, на овој манифестацији прикупљено 652 € добротворних прилога, који су  у оквиру испоруке 9. донације Српског Друштва Задужбина испоручено српским породицама на Косову и Метохији.

 

Инсбрук – Само два дана касније, 27. новембра 2010., документарни филм „Срби, народ који нестаје“ приказан је у организацији Омладинског Удружења „СПО(Ј)И“ и у граду Инсбруку, где су се окупили махом млади људи, просечне старости од 17,5 година, који су били изузетно дирнути документарним филмом као и видео записом о породици Рогуља, који је приказан и овом приликом.

 

 

Након пројекције филма уследила је конструктивна дискусија на теме из филма које су у заједничком духу размотрене и проучене како би свако од присутних понео неку поуку са вечери на који начин он може да допринесе опстанку српског народа.

 

Након дискусије која је уследила омладинци су својим скроним прилозима по њиховим ђачким и студентским могућностима на штанду за прикупљање донација заједно сакупили 61,57€ што се може назвати малим успехом, ако се узме у обзир просечна старост по посетиоцу те вечери!

 

Беч – Након посете и уручивања помоћи наших братских организација породици Рогуља, као и Божићних и новогодишњих празника, почињу припреме за наставак турнеје документарног филма „Срби – народ који нестаје“ у источној Аустрији у организацији Хуманитарне организације „Срби за Србе“, која затим, у црквеном дому Храма Светог Саве у Бечу, 5. марта 2011. године, одржава своју прву у низу пројекција.

 

 

Након пројекције документарног филма представници Хуманитарне организације Срби за Србе указали су на начине ублажавања последица беле куге кроз пружање материјалне помоћи вишедетним српским породицама на простору бивше Југославије и најавили предстојеће велике хуманитарне акције наше организације које ће се спровести у наредна два месеца у Рашкој области, Крајини и на Косову и Метохији, као и другим активностима нашег огранка у Аустрији и Швајцарској.

 

Многобројним гостима се на крају обратио и свештеник указавши на то да, без обзира на све егзистенцијалне проблеме са којима се суочава наш народ, не треба отићи спуштених глава, већ треба свако од нас да крене од себе и кроз конкретно добро дело да свој допринос у решавању поменутих проблема.

 

Беч по други пут – Због великог интересовања Хуманитарна организација „Срби за Србе“ је само месец дана касније, у недељу 3. априла, у црквеном дому Храма Васкрсења Христовог у Бечу, одржала и другу пројекцију документарног филма у Бечу, којој је овом приликом присуствовало преко 100 посетиоца.

 

 

Поред чланова, пријатеља и симпатизера СЗС у Аустрији, пројекцији документарног филма присуствовали су и чланови СЗС из Србије, као и представник Српске Православне Омладине Инсбрук СПО(Ј)И.

 

 

Чланови „Срби за Србе“ у Аустрији искористили су и ову прилику да упознају присутне са начинима ублажавања последица проблема који су врло детаљно описани у филму и позвали многобројне госте на рад и деловање.

 

Поред тога присутни гости су имали прилику да нас подрже финансијским средствима кроз коришћење уплатница које су биле доступне у црквеном дому односно кроз скромну донацију на лицу места користећи донаторску кутију. Тако је овом приликом прикупљена хуманитарна помоћ у висини од 312 евра.

 

Тулн – Трећа по реду пројекција документарног филма „Срби – народ који нестаје“ у организацији „Срби за Србе“ и пета на простору средње Европе, којом је завршена ова мала турнеја која је договорена на Братском сабрању у мају прошле године у Бечу, одржана је прошлог викенда, у недељу 10. априла, у црквеном дому Храма „Пренос Моштију Светог Николаја“ у Тулну, граду удаљеном око 50 км северно од Беча.

 

 

Након литургије верници су се послужили посним сендвичима, колачима и пићем које су заједно са парохијанима припремили наши чланови у Бечу, а затим је након краћег дружења у прелепом дворишту Храма „Пренос Моштију Светог Николаја“ почела пројекција документарног филма, коју је отворио старешина Храма отац Александар.

 

Треба истакнути да су са нама и овог пута били чланови Српске Православне Омладине Инсбрук „СПО(Ј)И“ који су нас подржали и својим ангажовањем помогли у реализацији пројекције у Тулну.

 

 

Желимо да искористимо још једном прилику да се захвалимо оцу Александру који је дао благослов да се одржи пројекција филма у Тулну, као и свим присутним гостима који су оправдали и подржали наше напоре својим присуством и донацијама у висини од 103 евра.

 

На крају крајева, такође се захваљујемо у име наших братских организација свим осталим људима који су нам помогли и отвореног срца изашли у сусрет како би сви заједно остварили чак пет пројекција у четири градова на простору средње Европе, упознали око 300 људи са егзистенцијалним проблемима са којима се српски народ суочава и прикупили донације у висини од 1129 евра за српске породице на простору бивше Југославије.

 

Завршавамо ову малу ретроспективу наше заједничке акције речима Светог Николаја Велимировића: „Ако желиш да промениш свет, почни да мењаш себе, јер мењајући себе, променићеш и свет око себе.“

 

Извор: www.srbizasrbe.net

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести