СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

НЕ ПОСТОЈЕ ПРЕТПОСТАВКЕ ЗА УРЕЂЕЊЕ СПОМЕН ПОДРУЧЈА

  

БАЊАЛУКА, 24. ОКТОБРА (СРНА) – Предсједник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић сматра да Програмом уређења Спомен подручја „Доња Градина“ нису задовољене основне претпоставке да би се приступило уређењу.

        „Основне претпоставке подразумијевају да комплетно подручје Доње Градине треба истражити, земне остатке ексхумирати, судско-медицински обрадити, укључујући и ДНК анализу, измјестити и положити у привремену крипту, а онда на тако санираном подручју уређивати музејске поставке и пратеће објекте“, рекао је Басташић Срни.

        Он је истакао да су истраживања на подручју Доње Градине од 1945. године до данас урађена само дјелимично и да, нажалост, постоји већи дио неистражених јама пуних моштију јасеновачких великомученика.

        Према његовим ријечима, добар примјер за рјешење уређења Спомен-подручја „Јасеновац – Доња Градина“ јесте оно које је за Пребиловце урадио Предраг Ристић.

        „Из крашких јама у Херцеговини најприје су ексхумиране све кости, након тога положене у ковчеге, служено је опијело, а потом су мошти положене у заједничку крипту, која се налази непосредно уз цркву. Добар приступ видимо управо на подручју Пребиловаца“, навео је Басташић.

        Он је рекао да у центру Спомен подручја треба да буде српска православна црква са кивотом у којем би се налазиле мошти јасеновачких жртава.

        Басташић оцијенио је није добро што је у називу пројекта испуштен назив „Јасеновац“, што је, како је рекао, доказ конституитета српског одустајања, односно одрицања од цјеловитности тог комплекса, само зато што се налази са друге стране границе.

         „Јасеновац и Доњу Градину за вријеме њиховог страшног функционисања, није дијелила Сава, она је ту само протицала. Не бисмо смјели дозволити да због тога што ту тренутно пролази државна граница, та чињеница за посљедицу има наше одрицање од тог стратишта“, рекао је Басташић.

        Критикујући терминологију која се користи у Програму, Басташић је рекао да се и даље примјењују термини „гробна поља“ и „дјечије гробље“ које је оцијенио настравичнијим.

        „Ми те јаме, пуне јасеновачких мученика, покланих заточеника и поклане дјеце и даље проглашавамо гробљима. То нису гробља, а поготово не дјечија, то су јаме пуне дјечијих моштију и јасеновачких мученика, које тамо нисмо сахранили“, рекао је Басташић, истакавши да при коришћењу ових термина треба бити вити веома обазрив.

        Поредећи третман масовних гробница из прошлог и Другог свјетског рата, Басташић је рекао да су присутни различити аршини, јер се гробнице од прије 70 године не ексхумирају и жртве не идентификују.
       
        Удружење „Јасеновац – Доња Градина“ организује сутра јавну расправу о Програму уређења Спомен подручја Доња Градина на којој ће бити презентован овај пројекат.

        Јавна расправа ће бити одржана у амфитеатру Архитектонско-грађевинског факултета Бањалука, са почетком у 12.00 часова.

 

Преузето са интернет презентације Удружења Јадовно 1941.