СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Зашто тако, отаџбино?

 

16.06.2011.

 

Где год да су „Вести“ тражиле објашњење за игнорантски однос државе Србије према 16. европској смотри српског фолклора дијаспоре и Срба у региону, увек се завршавало код податка да нико од високих званичника није био да поздрави младиће и девојке који, иако у већини рођени у другој држави, и те како чувају културно наслеђе свог народа и матице.

 

– Одсуство највиших званичника показује колико је озбиљан приступ државе дијаспори. Очигледно смо добри само када доносимо паре – јетко закључује председник Организационог комитета овогодишње смотре Ненад Миленковић.

 

Али, чак и кад се гледа количина новца коју је Београду донела Смотра, а рачуница се креће између милион и два милиона евра, она није за игнорисање.

 

 

– Рачунајте да је било 2.500 људи на сцени и да је по особи потрошено 400-500 евра, па ћете доћи до цифре која је остављена у Београду: за смештај, за храну, за сувенире, за оркестре, за изнајмљивање Центра Сава. Али ни то ову нашу државу није интересовало, што не значи да ми као организатори нисмо задовољни и да не бисмо следеће године опет овде приредили смотру – поручује Миленковић. 

 

Уплашили председника

Организатор не може да разуме да највеће окупљање српских фолклораша из дијаспоре и региона и то у престоници Србије није заслужило присуство бар једног министра. Од градоначелника Београда није стигао чак ни одговор на позив да присуствује манифестацији. За одсуство председника Србије Бориса Тадића, покровитеља Смотре, организатор има објашњење.

– Као организатори смо добијали мејлове од појединих друштава да ће због хапшења Ратка Младића бојкотовати председника, да ће га извиждати. То је недопустиво и ја сам био за то да се та друштва суспендују. Ако дође домаћин куће, он мора да се испоштује и не могу се мешати политика и фолклор.

Мислим да је то разлог што није дошао председник, али не разумем зашто Ђилаш, Срећковић или министар за културу нису били – каже Миленковић.

 

Иако је остао горак укус у устима због чињенице да нико од високих званичника није присуствовао највећем окупљању дијаспорске омладине, први пут организоване у Београду, Миленковић примећује да су фолклораши  презадовољни, а има и објашњење за одсуство публике у великој сали Центра Сава.

 

– Није оно што смо очекивали, али није баш да смо изненађени. Не бих рекао да није било публике, то видимо по продаји карата. Продато је између 3.000 и 4.000 улазница. У сваком случају, много више него у протеклих 15 година, кад је просек био око 300 продатих улазница. Прошле године у Брчком нисмо ни продавали карте, али и поред тога није било публике – примећује Миленковић.

 

Од Министарства – 5.000 евра

Једино са Министарством вера и дијаспоре Организациони комитет је остварио задовољавајућу сарадњу. Министарство је обећало да ће са пола милиона динара (око 5.000 евра) суфинансирати Смотру. Тај новац још није уплаћен.

Свако културно-уметничко друштво које је учествовало у такмичарском програму, њих 51, имало је обавезу котизације и тек са оних 5.000 евра из Министарства може се покрити трошак за изнајмљивање дворане у Центру Сава које је организатора коштало 12.900 евра.

 

Утисак да се играло пред полупразном салом долази и због тога што је родбина учесника која је допутовала са њима, напуштала салу када се заврши наступ њихових, али и зато што никада до сада нису играли у тако великом простору.

 

Одсуство публике из Београда организатор види и у чињеници да београдски медији нису пропратили Смотру како то она заслужује.

 

– Медији у Србији за све траже да им се плати, чак и кад се ради о овако значајном културном и националном догађају. РТС се укључила у последњих недељу дана, иако смо их ми контактирали пре осам месеци. Практично, БН из Републике Српске је једина телевизија која нас је максимално пратила – истиче главни организатор овогодишње Смотре.   

 

Жељка Вилер, КУД Дунав-Коло-Колом (Берлин):

Куд нестаде Тадић?

Све учеснике је идеално дочекао домаћин – српски клубови из Швајцарске. Мени ипак није јасно зашто су „Швајцарци“ били домаћини, а не неко из Београда или из Србије?!

Осим тога, нама је било најављено да ће на отварању да се појави председник Тадић, а појавио се једино заменик министра за дијаспору Кривокућа. Људи су били разочарани, тако да су могли да се чују коментари зашто се крију и зашто се није појавио чак ни министар Срећковић, него је послао свог заменика.

РТС се само кратко појавио за време нашег дефилеа до Калемегдана, али имам утисак да нас је босанска БН телевизија више подржавала него медији у Србији.

Доживљавали смо да нас на улици људи питају шта се то одржава. У публици у Центру Сава, осим нас учесника, било је више наших рођака и пријатеља из унутрашњости, него самих Београђана. Негде је заказала медијска промоција и интересовање за ову манифестацију. Једино су „Вести“ биле уз нас у сваком тренутку и на сваком месту.

Б. Божин – Вести

 

Последња рупа на свирали

 

Председник СКУД „Извор“ Драгослав Ђурић, иако се у Париз вратио без награда, истиче веома добру смотру дијаспорског фолклора, лепо дружење, а посебно издваја жељу да се посредством „Вести“ захвали Желтуристу и КУД „Бранко Цветковић“ због пријатељских услуга током пута и боравка у Београду.  

 

– Извор је отишао у Београд са чврстим убеђењем да се у добром расположењу сретне са другим друштвима, не мешајући политику у оно због чега смо дошли. Не знам зашто су политичари игнорисали наше присуство, а моје лично виђење, због тога сам и задовољан, да је фолклор у свему био у првом плану. Међутим, изузимајући Центар Сава и Градски саобраћај, Београд нам ни у чему није посветио пажњу и значај.

 

Осим „Вести“, друге медије то није интересовало. Истина, реаговали су таксисти који су нас пљачкали. А ми смо граду омогућили приход, свако од нас је оставио по неколико стотина евра.

 

Председник КУД Бисери из Драусија Миле Јаблановић овако је доживео Фолклоријаду: 
– Дуго се чекало на проглашење победника, па уместо у поноћ, у Париз смо стигли у четири сата ујутро.

 

Наша велика примедба јесте да нас је у Београду, са шљивовицом, дочекао један човек, говорећи да је из Чачка и да ће идуће године Фестивал бити у том граду на Морави. Ми сигруно нећемо доћи јер ми немамо новца за то. На овај пут смо потрошили 25.000 евра. Ако матица хоће да то организује, нека нам плате пут и два дана боравка.

 

Јаблановић наглашава и ово:
– Још једном се потврдило да је дијаспора за матицу задња рупа на свирали. На минут-два срео сам се са Кривокућом из Министарства дијаспоре и нашим париским активистом Зораном Милинковићем. То је све. Био сам много разочаран. У Бечу, 2006. године, на Фестивал је дошао председник Републике Српске Милорад Додик.

 

Да се окупи оволико омладине као у Београду, председник Саркози би међу нас дошао и неколико пута, медији би о томе брујали. Не знам зашто су нас игнорирали у Београду.

 

О. Ђоковић – Вести

 

  Отишли  тешко разочарани

Радост која је владала међу фолклорашима пре доласка у Београд помутили су српски политичари и медији својим одсуством из Центра Сава. Друштва из Швајцарске, чији је Фолклорни савез био организатор, вратила су се у земљу разочарана пријемом у матици.

– Маринко Вукајловић, секретар Савеза фолклора Швајцарске и један од организатора 16. Смотре фолклора у Београду, био је видно потресен и резигриран.

– Огорчен сам што није схваћена озбиљност нашег пројекта, којим смо се бавили годину дана.

Уколико ми не поштујемо сами себе, неће нас поштовати ни други. Ако вам се на манифестацији не појави ниједан амбасадор страних земља, јер су знали да од српског врха нико неће доћи, онда се зна зашто и њих није било у Центру Сава.

Били смо сведоци колико је младост дијаспоре интересантна држави Србији, али верујем да ће се то и те како одразити на следеће изборе.

– Не знам зашто су нас и београдски медији бојкотовали. Ускоро ћемо имали анализу, па можда и одговоре на неугодна питања – каже за „Вести“ Маринко Вукајловић.

И Илија Јовић, председник КУД Кикца из Базела, слаже се са констатацијама. – Сви из нашег друштва тужни су што се све тако одиграло у Београду.

Такав однос према нашој деци, коју ми свим силама васпитавамо да воле свој језик и културу, не можемо да схватимо.

Србији није стало до тих младих који су се са таквим жаром и еланом спремали за гостовање у Београду. Сви смо се вратили као покисли. Желим једино да истакнем помоћника министра за дијаспору Вукмана Кривокућу – каже Јовић.

А. Красојевић – Вести

 

Нема разумног објашњења

 

– Мислим да је министру за дијаспору Републике Србије Срђану Срећковићу, пре него било коме другом, била обавеза да се појави у Центру Сава, а за његов изостанак са ове, иначе одличне манифестације, нисам, за три дана боравка у Београду, чуо никакво разумно објашњење.

 

Наш долазак тамо и организација Европске смотре у Београду био је, по мени, и патриотски чин дијаспоре – каже за „Вести“ Мићо Цетковић, председник Савеза српских удружења Немачке.
Ћатовић додаје:

 

– Могли смо ми паре за храну, ноћење и провод да потрошимо и у некој од европских метропола, али одлучили смо се ипак да тих пар милиона евра оставимо у својој домовини. То, међутим, у Србији очигледно нико није сматрао нарочито значајним!

 

Н.П. – Вести

 

  Други пут Ниш или Чачак

Председник Српског културног центра „Вук Стефановић Караџић“ из Раштата Данијел Тадић презадовољан је успехом на Фолклоријади. Он истиче да је понашање и власти и медија у Србији срамотно.

– Још смо ми за власт и медије у Србији краве музаре.
Заиста не могу да разумем да се појави око 2.500 српске деце која живе по Европи и која чувају српски национални идентитет много боље него Срби у Србији, која се боре да Европу упознају са српском културом и обичајима и која су амбасадори српске културе у Европи, а да нико на њих не обрати пажњу.

Нажалост, показало се да смо ми за њих добри само када треба паре да дамо и чим их дамо треба да се измакнемо и повучемо да никоме не сметамо – огорчен је Тадић.

Он се пита чему та фарса око Скупштине дијаспоре и прича како је дијаспора битна када у оваквим ситуацијама нису показали елементарне знаке културе.

– Политичка сцена у Србији је козметика и фолклор и жао ми је што народ у Србији није био обавештен о чему се ради јер би нас подржао.

Нама је било много лепо, заиста смо се лепо провели, организација је била добра и ако се следеће године будемо пласирали, идемо за Ниш или Чачак – додао је Тадић.

  К. Крстић-Тадић – Вести

 

Извор: www.vesti-online.com