СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Српска Православна Омладина Инсбрук СПО(Ј)И Увек уз беле орлове!

 

Од 25. до 30. маја ове године у Аустрији је одржан фудбалски квалификацијони турнир за Европско првенство за играче до 19 година, тачније у покрајини Тирол, одакле је већи део чланства Омладинског Удружења Споји.
Чланови СПОЈИ нису пропустили јединствену шансу да бодре своју репрезентацију у непосредној близини, па су за сваку утакмицу квалификацијоног турнира организовали навијање на трибина како неби изостала подрша младој репрезентацији Србије, а све то су крунисали 2.јуна припремном утакмицом Прве селекције наше земље у граду Куфштајну(Kufstein) против селекције Пољске.
Све је почело 25.маја када је играла селекција Србије до 19 година у граду Хал(Hall) надомак Инсбрука против Данске. Чланови Омладинског Удружења Споји су се пуни еуфорије упутили ка стадиону у Халу где их је затекла позоришна атмосфера. Око 400 српских гледалаца мирно посматрајући на својим местима младе изабранике своје земље. Тада је омладинцима из Инсбрука и околине било јасно да морају да подигну атмосферу и тако подрже своју земљу на спортском пољу! Нису штедели ни грла ни дланове и тако су помогли српским надама да остваре премијерну победу на квалификацијоном турниру – Србија-Данска 3:2

Након прве утакмице део чланова СПОЈИ остао је на стадиону дружећи се и упознавајући се са орлићима…

27.маја против домаћина Аустрије у граду Швац(Schwaz) све је изгледало другачије. Омладинци Споји-а су се окупили у већем броју и предводили су навијање на трибинама у Швацу од првог звука судијске пиштаљке до последњег тренутка утакмице. Бодрили су младе изабранике Србије скандирајући „Србија, Србија“ , „Ја те волим Србијо“ , „Ајмо ајде сви у напад“ , „Косово је срце Србије“ итд, певало се „Ој Косово, Косово“ , „Марш на Дрину“ и друге српске песме. Нажалост након 90 минута резултат је гласио 2 према 0 за Аустрију, али и упркос пораза доброг расположења је било на трибина, а Омладинско Удружење Споји је дочекало младе српске фудбалере испред хотела клицући „Шампиони, шампиони“, како би подигли морал и улили им дозу мотивације за следећи окршај против Швајцараца.

Трећи и одлучујучи окршај на овом квалификацијоном турниру одиграо се 30.маја у Швацу против Швајцарске. Репрезентацији Србије је била неопходна победа, а да Аустрија игра нерешено против Данске.
Из тог разлога опет смо организовали још јачу подршку са трибина. Било нас је још више него на претходне две утакмице, припремљена је и кореографија,  тачније цела трибина је била украшена црвеном, плавом и белом бојом – тробојком мајке Србије!
Интересантно је додати да нам се на трибинама придружило и удружење из Трстеника које је претходно гостовала на фолклоријади у близини Шваца, као и репрезентативци Србије који нису били у могућности да играју на овој утакмици због црвених картона или повреда. Дакле на трибинама је све било сјајно, а тако је било и на терену – наши играчи су пружили максимум и одужили се навијачима са победом од 4:2 против Светског првака у млађим категоријама Швајцарске. Али спорт је чудо!
Домаћа селекција Аустрије  је истог дана победила Данце па се уместо Србије пласирала на Европско првенство које ће бити одржано овог лета у Француској. Изабраници Србије су најбоље показали своје спортско лице, те су пораз прихватили на најбољи могући начин….
Након утакмице уследило је дружење и славље Омладинског Удружења Споји и младе репрезентације Србије у Инсбруку!

Круна ове навијачке мини турнеје била је припремна утакмица А-селекције Србије против селекције Пољске у Куфштајну! Том приликом смо организованим аутобусoм кренули из Инсбрука у Куфштајн, а на трибинама нам се придружило и навијачко удружење Сербиан Ултрас Линдау из истоименог града у Немачкој! Нажалост нас је затекла киша током целе утакмице, а било је и великих пропуста фудбалског савеза Аустрије што се тиче организације. Око 300 српских навијача међу којима смо били и ми није пуштено на стадион иако смо имали карте – тек након сат времена смо пуштени на стадион и тако смо пропустили први део првог полувремена. Кише је отежила игру на терену и навијање,а резултат је на крају гласио 0:0 – лошег расположења хвала Богу није било…

Важно је напоменути да је током свих утакмица које смо предводили навијањем све протекло у најбољем спортском духу и да је на трибина било само онога чега и треба бити, а то је фер и коректно навијање и спортски дух, без вређања других и без бацања стаклених флаша и бакљи на терен или било где. Успели смо да промовишемо Србију и Српски народ у најбољем светлу како и доликује нашем народу и нашој земљи. Сматрамо да заправо само достојним понашањем можемо себе и своју земљу на леп и културан начин представити и тако да кренемо ка исправљању искривљеног рама са сликом Србије!!!

 

+УВЕК УЗ БЕЛЕ ОРЛОВЕ – ВОЛИ СВОЈЕ, ПОШТУЈ ТУЂЕ+

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности