СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

АНТИФАШИСТИЧКА ШЕТЊА КРОЗ ИНСБРУК

„Антифашистичка шетња“ коју је организовао „Renner-Institut“ из Инсбрука, а на коју је позвана Српска Православна Омладина Инсбрук, као активни учесник одржана је у суботу 6. новембра 2010. године.
Циљ ове „Антифашистичке шетње“ су борба против фашизма, као и подсећање великог страдања свих жртава које су дале свој живот у погрому 9.11.1938. године и свим жртвама другог светског рата у Инсбруку и одавање почасти истим тим жртвама, међу којима су били Јевреји, Срби, Роми и други народи који су устали против нацизма и фашизма за време другог светског рата.

 

На слици: Окупљање испред синагоге у Инсбруку

 

Шетњу ове године предводио је Марко Милорадовић, члан нашег удружења, који је све учеснике и грађане Инсбрука водио на најважнија места на којима је страдао недужан народ као и противници против нацизма и фашизма за време другог светског рата у Инсбруку.

 

На слици: Марко Милорадовић отвара шетњу

 

Шетња је започета окупљањем у 15 часова испред синагоге (Sillgasse 15)  у Инсбруку, где су сви присутни имали могућност да чују најважније податке о том месту као и званично отварање шетње. Затим је маса људи кренула ка следећим најважнијим тачкама антифашистичке шетње кроз Инсбрук, а посећени су: раскрсница улица Адамгасе (Adamgasse) и Салурнерштрасе (Salurnerstrasse), где су учесници чули најинтересантније чињенице о згради Адамгасе 9 и Салурнерштрасе 3 у којим су страдале недужне јеврејске породице – следећа станица био је плато испред скупштине града Инсбрука на којем стоји спомен облежај страдалом народу другог светског рата у главном граду покрајине Тирол.

 

На слици: Раскрсница улица Адамгасе и Салурнерштрасе

 

Затим се застало испред највећег тржног центра „Kaufhaus Tyrol“ који је играо важну улогу за време другог светског рата и у којем је постављена спомен плоча страдалим у другом светском рату.

 

На слици: Део учесника шетње испред спомен плоче у тржном центру

 

Након спомен плоче у споменутом тржном центру сви су се заједно упутили ка једној од најпосећенијих улица града Инсбрука – Анихштрасе (Anichstrasse) – где су застали испред зграде број 24. На овом месту председник Српске Православне Омладине Инсбрука, Владимир Влајић одржао је кратко предавање о једној жени, Аустријанки, која је 1891 рођена у овом граду и живела је у овој згради од 1972. до 1978. када је преминула. За време другог светског рата из усташких логора спасила је 12.000 већином српске деце, међу којима је било и јеврејске и ромске деце – њено име је Диана Будисављевић, а њено дело је можда и највеће хумано дело за време другог светског рата, било је прећутано и није се скоро ништа чуло о томе. Тога несме бити, јер је ова херојина просто заслужила да се њено име спомиње у историјским књигама, а њено дело мора бити одржано у сећању заувек!

 

На слици: Владимир Влајић пред предавање о Диани Будисављевић, испред зграде у којој је живела

 

Кратко предавање председника СПОЈИ је поздрављено великим одушевљењем и аплаузом од стране грађана Инсбрука који су учествовали у шетњи, а по изразу њихових лица могло се видети да је већина учесника први пут чуло за име Диане Будисављевић и њено дело.

 

На слици: Спомен обележај „Пет књига Мојсија“

 

Дакле учесници су упознати са адресом и зградом у којој је живела једна од највећих бораца за правду за време другог светског рата, а затим се кренуло ка ареалу болнице града Инсбрука на којем су посећени споменици „Против заборава“ и „Пет књига Мојсија“, након чега је додирнута последња тачка овогодишње „Антифашистичке шетње“ – западно гробље града Инсбрука на којем су посећени споменици страдалих жртава другог светског рата у Тиролу, а са тим чином је и успешно одрађена „Антифашистичка шетња“ кроз Инсбрук за 2010. годину.

 

На слици: Спомен обележај „Против заборава“

 

Желимо посебно напоменути да  је ово доказ да се сваке године требамо сећати жртава великог рата и требамо бити свесни да нас ова шетња треба спајати и никако несме да нас раздвоји – када кажемо НАС мислимо поготово на Јеврејски и Српски народ који су заједно страдали у логорима у другом светском рату и такo деле исту судбину, али такође и са Аустријским народом са којим живимо на овим просторима у њиховој држави, а који је у својим редовима такође имао борце против фашизма и нацизма, а Диана Будисављевић је заправо највећи доказ!

 

На слици: Спомен обележај страдалих жртава на западном гробљу

 

Што се тиче Диане Будисављевић и њеног великог доброг дела, које је до сада било скоро непознато широј јавности у Инсбруку, овом шетњом започет је процес против заборава овог великог дела, а уз то је покренута  „градња мостова“ између српског и аустријског народа на овим просторима, које управо Диана Будисављевић спаја – жена аустријског порекла, која је спасила 12.000 већином српске деце из усташких логора за време другог светског рата!

 

ДА СЕ НИКАД НЕ ПОНОВИ
+СМРТ ФАШИЗМУ+

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности