СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Предавање: „Историја и распад Југославије“

 

У суботу 13.11.2010. године одржано је предавање на тему „Историја и распад Југославије“ са пројекцијом филма „Некад браћа“ (Once Brothers) у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – „Споји“.

Предавање је одржано у просторијама Бухгалерије, а предавач је био пуноправни члан СПОЈИ и један од најуспешнијих младих Срба у Аустрији, Марко Милорадовић.

 

 

На предавању које је иначе било и прво предавање у организацији „Споји“ на немачком језику, учествовали су аустријски и српски пријатељи омладинског удружења, као и чланови и остали заинтересовани грађани Инсбрука.

Након увода председника „Споји“ Владимира Влајића, који је поздравио све присутне и захвалио им се на поштовању, подршци и свом доласку, реч је предата Марку Милорадовићу који је наставио са главним предавањем ове вечери.

 

На слици: Владимир Влајић отвара вече

 

Пошто су реакције након предавања биле заиста јако позитивне од стране аустријских и српских гостију можемо рећи да је Марко Милорадовић одрадио једно од најбољих предавања у организацији нашег удружења. Предавач је успео на јако објективан начин да свим присутним гостима приближи и дочара историју Југославије од свог оснивања до коначног распада и то у најјаснијем смислу, тако да су ове вечери стварно сви присутни научили нешто о тој мрачној историји нашег народа.

 

На слици: Марко Милорадовић, предавач

 

Директно после предавања развила се краћа, али и конструктивна дискусија на тему предавања у којој су већина присутних учествовали и заједно размотрили постављена питања, након чега су сви учесници себи приуштили краћу паузу у којој су имали прилике за додатно дружење и освежење.

 

 

Одрађена је пауза, а после паузе и пројекција филма „Некад браћа“ (Once Brothers) која се идеално уклопила у концепт вечери, зато што се ради о првом документарном филму који на заиста објективан начин прича о распаду Југославије, а такође и о пријатељству Владе Дивца и Дражена Петровића, које је рат растурио.

 

На слици: Влајић са једним делом аустријских гостију

 

Ове вечери мала сала у Бухгалерији је била испуњена до последњег места, били су аустријски и српски пријатељи нашег удружења, сви су били јако добро расположени, а уз то су и нешто ново научили, тако да можемо рећи да смо ове вечери српски народ изнова представили у најбољем светлу и да смо тако учинили још један корак напред на дугом путу исправљања искривљеног рама са сликом Србије на овим просторима.

 

На слици: Завршна сцена из филма „Некад браћа“

 

Са ове вечери желимо послати поруку да ми као православни хришћани сваког дана и у свакој ситуацији требамо ширити толеранцију и да на један леп и фин начин сарађујемо са осталим добронамерним људима, а да као људи здравог разума никад више недопустимо да нас нечија политика изманипулише и да тако све прихватимо слепим очима, већ морамо почети да преиспитамо све што нам се сервира и да мислимо својом главом!

 

Недеља, 14.11.2010.

Један део чланова Српске Православне Омладине Инсбрук је следећег дана у недељу на дан Козме и Дамјана присуствовао заједничкој молитви за здравље, заједничком једногодишњем парастосу Патријарху Павлу у СПЦ у Инсбруку.

После Свете Литургије СПЦО Инсбрук сакупљена је и новчана помоћ за браћу и сестре у Краљеву, која је у понедељак 15. новембра одмах послата, како би што брже помогли српском народу који је угрожен од земљотреса.

Српска Православна Омладина Инсбрук – „Споји“ је из својих хуманитарних средстава издвојила новчану помоћ од 170€!

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности