СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Свети Николај Српски

Прво заједничко сабрање у Новој 2011. години у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И обележила је трибина о највећем Србину после Светог Саве, Светом Владици Николају Велимировићу која је одржана у суботу 22. јануара.

Трибина је одржана у три дела. Први део је чинило читање поглавља о Св. Николају из књиге „Српски Завет – Српско национално питање данас“ чији је аутор Бошко Обрадовић, секретар Управног одбора Српског сабора Двери. Други део, који је представљао главну тему вечери била је пројекција филма „Свети Николај Српски“ у продукцији Српске православне црквене општине Берлин, а трећи део је чинило затварање вечери, са најновијим информацијама из СПОЈИ-а, као и са уручивањем захвалнице великом пријатељу и подржаваоцу нашег удружења Милану Вучковићу, за одржавање важних контакта између нашег удружења и матице.

 

На слици: Увод од стране Владимира Влајића, председника СПОЈИ-а

 

Како би вам пренели делове из поглавља „Завештање Светог Николаја Српског“ из књиге „Српски Завет“ Бошка Обрадовића издвојићемо следеће: У поглављу између осталог пише, да најзначајнији датум српске историје у 20. веку представља 12. мај 1991. године, пренос моштију Светог Владике Николаја, повратак највећег Србина после Светог Саве из Америке у отаџбину, јер означава прекретницу новије духовне историје Срба и представља празник Светитељевог повратка у оточаство и нашег, свенародног повратка Богу и себи, свом Равносветосавном учитељу и својим националним вредностима. Свети Владика који је проповедао да нам школа буде са вером (веронауком), политика са поштењем (моралом) и војска са родољубљем, да би нам држава била са Божијим благословом.

Свети Владика који је устао против партијашења и наглашавао домаћинску тријаду Бог – Краљ – Дом, као актуелни узор за политичко опредељење сваког православног Србина. Свети Владика који је безгранично волео свој народ, али му је беспоштедно говорио и истину о свим његовим сагрешењима, онако како су то чинили сви велики пророци кроз историју…

 

На слици: Порука младим посетиоцима након пројекције филма „Свети Николај Српски“

 

Сви присутни су се након увода од стране председника СПОЈИ-а заједно посветили једном од најбољих филмова, који је српска култура произвела у последњих 15 година и понудила најтачнију личну карту српског народа, са којом можемо да се поносимо пред светом и који би требала да има свака српска породица, школа, црква, манастир и библиотека – то је филм „Свети Николај Српски“!

У филму можемо видети како се Свети Владика својим добрим делима борио за свој народ и како је свет поштовао једног од највећих интелектуалаца 20. века и због кога су Енглези падали на колена када је беседио у њиховим храмовима и црнци у Америци учили српске песме и српску химну „Боже правде“…

 

На слици: Уручење захвалнице господину Милану Вучковићу, подржаваоцу СПОЈИ-а

 

После изванредног филма, који су сви присутни до краја пратили са великим чуђењем, сви присутни су чули и званичну поруку нашег удружења у вези са одржаном трибином о Светом Николају Српском:

„4 милиона Срба живи у расејању широм света. То је скоро половина житеља свих српских земаља, који живе ван своје отаџбине. Ако ми будемо чекали онај тренутак, када ће наша деца говорити немачким, енглеским или француским језиком, тада ће већ бити касно за очување нашег идентитета! Тада ће наша деца већ заборавити своје корене и постаће Аустријанци, Енглези или Французи…

Овај филм о Св. Владици Николају нам сведочи како је један од највећих Срба живео, како се жртвовао за свој народ и како је свој народ позитивно представљао у свету и због којег је свет са поштењем гледао на нашу малу земљу и наш напаћени народ.

Заправо такав начин живота и такав један српски Великан требају нам послужити као узор и њиме се требамо поносити, а не неким лажним патриотима који су блатили част нашег народа поготово током 90-их година.

Како ми можемо помоћи нашој Србији из расејања? Ако се сетимо речи Светог Николаја Српског, „Када кућа гори, пожар се гаси споља“, можемо закључити да Србији, која тренутно представља ту кућу која гори, можемо најбоље помоћи споља, тј. из расејања.

Како? Ширењем позитивног духа међу Србима и другим добронамерним народима широм света, ширењем позитивних примера поштених Срба, који представљају свој народ на јединствен, културан и позитиван начин, због којих ће свет поново позитивно гледати на наш народ и нашу земљу, са поштењем и респектом као што је био случај за време Светог Саве, Николе Тесле, Милеве Марић, Милутина Миланковића и Светог Николаја Српског.

Зато следимо дух својих предака – ширимо позитиван дух у свету, покажимо се на добром делу и почнимо са очувањем нашег језика и писма, наше културе и историје, наше традиције, духовности и наше православне вере, јер када већ имамо на кога да се угледамо то требамо и урадити…“

 

На Слици: Један део посетиоца пред почетак трибине

 

На крају вечери представљене су и најважније новије информације из СПОЈИ-а и уручена захвалница нашем пријатељу Милану Вучковићу, који је својим трудом и залагањем допринео одржавању контакта између СПОЈИ-а и матице.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И се још једном захваљује свим пријатељима и подржаваоцима који су својим присуством увеличали прво заједничко вече у 2011. години и уједно свим Србима препоручује један од најбољих српских филмова у последњих 15 година – „Свети Николај Српски“.     

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности