СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Предавање: Историја и будућност Косова и Метохије

 

У суботу 19. марта 2011. године одржано је предавање на тему „Историја и будућност Косова и Метохије“ са пројекцијом филма „Kosovo. Can you imagine?“ у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Предавање је одржано у просторијама Бухгалери (Buchgalerie), а предавач је био Марко Милорадовић, студент на правном факултету у Инсбруку и пуноправни члан Омладинског Удружења СПО(Ј)И.

 

На слици: Предавач Марко Милорадовић током предавања

 

Предавање на тему „Историја и будућност Косова и Метохије“ је уједно представљало и друго по реду предавање у организацији СПО(Ј)И на немачком језику,на којем су учествовали аустријски,швајцарски, шкотски и српски пријатељи омладинског удружења, као и чланови и остали заинтересовани грађани из Инсбрука.

Пошто се ради о теми која је веома актуелна и уједно има велику тежину, јако је тешко објективно представити. На западу се води једнострана прича у којој су Албанци прадстављени као главне жртве, на истоку односно у Србији, се води прича у којој су Срби представљени као једине жртве, једни друге оптужују за ратне злочине и тако у круг.

 

На слици: Предавач Марко Милорадовић одговара на питања

 

Овим предавањем смо са једне стране хтели да подсетимо на мартовски погром од којег се ове седмице навршило тачно седам година, а са друге стране, хтели смо грађанима Инсбрука да представимо једну нову и објективну причу о Косову и Метохији из угла младог студента са правног факултета у Инсбруку, Марка Милорадовића.

Предавач је свим присутнима као прво приближио историју Косова и Метохије од Косовског Боја до НАТО бомбардовања 1999. године, затим се окренуо периоду након бомбардовања до данас уз објашњење какав значај Косово данас има у Светској политици и шта се може десити по питању независности јужње Српске покрајине односно какав статус она у будућности може имати по његовом мишљењу.

 

 

Током свог излагања предавач није изоставио тренутну лошу ситуацију преосталих Срба на Косову и Метохији, споменувши да су ограничени у слободи кретања, да немају могућности да зараде новца како би себи обезбедили колико толико нормалан живот, да немају редовно струје ни воде…

Након предавања одмах је уследила и пројекција документарног филма младог Српског редитеља из Канаде, Бориса Малагурског који се зове „Kosovo. Can you imagine?“ са којим смо свим присутнима целу причу хтели да прадставимо из угла који се разликује од западне пропаганде.

Филм ни једног госта ове вечери није оставио равнодушним, а то се могло видети на лицима свих присутних, који су били јако дирнути оним виђеним из филма „Kosovo. Can you imagine?“

 

На слици: Један део присутних на предавању о историји и будућности Косова и Метохије

 

Са ове вечери желимо послати поруку да ми као православни хришћани сваког дана и у свакој ситуацији требамо ширити толеранцију и да на један леп и фин начин сарађујемо са осталим добронамерним људима, а да се као људи здравог разума увек залажемо за мир на територији наше земље и окружењу и да увек сагледамо ситуацију у којој се налазимо из различитих углова, јер увек постоје више страна истине!

 

КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА

 

ФИЛМ: Kosovo. Can you imagine?

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности