СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СРПСКЕ УМЕТНИЦЕ АНГЕЛИНЕ АНДРОВИЋ ГРАДИШНИК У БЕЧУ

 

У среду 9. априла 2011. године у галерији „КоКо“ у Бечу отворена је изложба уметничких дела српске уметнице, госпође Ангелине Андровић Градишник, која живи у Немачкој.

Ово је већ друга презентација уметничких дела госпође Ангелине Андровић Градишник у Аустрији, јер је у фебруару 2011. године излагала 16 великих слика на међународном сајму савремене уметности у Инсбруку.

 

 

У галерији „КоКо“ биће изложене слике у великом формату под називом „Schönes, wie das menschlich Wahre“.

Назив изложбе је цитат српског филолога и великог пријатеља Гетеа, Вука Стефановића Караџића (1787 Тршић/Србија – 1864 Беч/Аустрија), а који је цитиран по писму посвећеним Гетеу из збирке песама под називом „Народне српске пјесме“, коју је Караџић објавио 1853. године у Лајпцигу.

Стари српски песник написао је писмо посвећено Гетеу под називом „An Goethe“ управо у Бечу где је и дуго живео и преминуо, тако да назив изложбе обухвата Србију, Аустрију и Немачку, а који је изражен у уметничким делима госпође Ангелине Андровић Градишник.

 

 

 

У делима српске уметнице могу се често препознати композиције историјских догађаја српскога народа, пејзажа и разних структура, као и класични акти и портрети историјских личности, а који истовремено изванредно описују нашу уметницу.

Након што је галериста, проф. Гинтер Кох кратким уводним говором поздравио бројне госте, уметницу и њеног супруга, свим присутнима обратила се госпођа Милена Карагаћа, културни аташе амбасаде Републике Србије у Бечу, која је свим гостима који су присуствовали отварању изложбе пожелела добродошлицу и успешно вече.

 

 

Након тога изложбу је једним кратким предавањем о српској уметници и њеном стваралаштву отворио њен кустос, др Мартин Шмит из Оберурсела код Франкфурта на Мајни у Немачкој.

 

 

Међу гостима су се нашли између осталог и изасланик амбасаде  Републике Немачке у Бечу, господин Хартмут Красер, затим госпођа Олга Пантић-Фицко, генерална директорка института за културну политику у Бечу, четворочлана група професора која је дошла у пратњи проф. др Димитрија Доброволског испред академије наука у Бечу, као и Милош Јовановић, Рафаела Трост и Милан Симић, представници Хуманитарне Организације „Срби за Србе“ из Беча и Душан Игњатовић и Владимир Влајић, представници и једни од деветорица оснивача Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Изложба ће бити отворена за све заинтересоване љубитеље уметности до 21. априла 2011. године, сваке седмице од уторка до суботе између 17 и 21 часова.

Адреса је: Galerie KoKo, Mittelgasse 7, 1060 Wien
тел.: +43 19412152 
е-пошта: info@galerie-koko.at

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности