СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

НА ТРАГУ СРБА У БЕЧУ

 

У суботу 7. маја 2011. године проф. др др Волфганг Рорбах (Wolfgang Rohrbach), аустријски филолог и велики пријатељ српског народа, одржао је у црквеном дому Храма Светог Саве у Бечу предавање на немачком језику под називом „Auf den Spuren der Serben Wiens“ (На трагу Срба у  Бечу), које су у оквиру прве бечке недеље интеграције (1. Wiener Integrationswoche) заједно организовале  аустријска Хуманитарна организација „СРБИ ЗА СРБЕ“ и Српска Православна Омладина Инсбрук СПО(Ј)И и којим се заокружује шестодневни програм манифестација кроз који су две братске организације у најбољем светлу представиле Србију и српски народ широком аудиторијуму у главном граду Аустрије и тако дали својеврсни допринос друштвеним интеграцијама, сарадњи и мирном суживоту различитих нација у овој држави.

 

На слици: проф. др др Рорбах и мр Калабић на вечерњој служби пред предавање

 

Предавање је отворио отац Слађан поздрављајући све присутне госте, међу којима је било и аустријских пријатеља српског народа указавши на то да главни предавач вечери представља живи пример да је могуће постићи идеалан спој између домаћег аустријског народа и српског, који представља највећу миграциону групу у Аустрији.

Затим је Владимир Влајић, председник Српске Православне Омладине Инсбрук СПО(Ј)И, у име две братске организације поздравио многобројне госте и искористио прилику да се посебно захвали Црквеној општини Храма светог Саве у Бечу за уступање просторије у сврхе предавања, потом и проф. др др  Волфгангу Рорбаху, мр Радовану Калабићу, који је на наш позив допутовао из Београд да одржи уводну реч, као и многобројним гостима, међу којима је био генерални конзул амбасаде Републике Србије господин Коста Симоновић, председник аустријско-српског удружења др Марко Стијаковић и велики број наших уважених аустријских суграђана, који су се одазвали отвореном позиву за боље упознавање и изградњу мостова између два народа.

 

На слици: проф. др др Волфганг Рорбах и мр Радован Калабић из Београда

 

Након тога је мр Радован Калабић одржао уводну реч у којој је истакао пре свега његов лични пријатељски однос према господину Рорбаху, аутора књиге „Auf den Spuren der Serben Wiens / На трагу Срба у Бечу“ по којој је ово предавање добило своје име, а на коју је господин Калабић изнео краћу стручну анализу као увод у само предавање, које је било прожето садржајима саме књиге, коју су 2006. године у српском престолном граду Београду заједно објавили мр Калабић, тада као председник „Матице исељеника Србије“ и његов пријатељ и колега проф. др др Рорбах – велики пријатељ српског народа.

Проф. др др Волфганг Рорбах је у наставку у пријатељској атмосфери одржао изузетно занимљиво предавање на тему српске историје и културе у којем је у кратким цртама изнео неколико чињеница везаних за рану историју српског народа, а затим посебан акценат ставио на вредности и историјске догађаје који повезују два народа, наглашавајући увек да не треба имати на уму само трагичне догађаје у историји двеју народа, већ и светле примере.

 

На слици: Отац Слађан се обраћа присутнима

 

Тако је господин Рорбах у свом излагању између осталог навео као пример вековну борбу српског народа за своју, али и слободу аустријске државе и целе хришћанске Европе, посебно Срба у Крајини, објашњавајући ближе и привилеговани статус који су крајишки Срби имали у аустријској царевини – остварен кроз велике војничке заслуге у аустријско-турским ратовима.

Такође је истакнута важна културно-историјска улога аустријске државе и њене престонице, у којој су боравили и радили многи великани српског народа попут Доситеја Обрадовића, Вука Караџића, Петра Петровића Његоша, Николе Тесле и многих других, откривајући многе интересантне детаље. Тако је између осталог објашњено и какву су улогу Срби имали у културном животу града.

 

 

Проф. др др Волфганг Рорбах је у свом предавању придао и велику пажњу аустријској дипломатији уочи и за време берлинског конгреса, која је у великој мери допринела признавању независности и територијалном проширењу тадашње српске државе, као позитивног примера у аустријско-српским односима крајем 19. века.

С друге стране, предавач није пропустио да изнесе својим сународницима, који су пажљиво пратили предавање, неколико чињеница везаних за анексију Босне и Херцеговине, сарајевског атентата, ултиматума који је аустријска држава поставила пред Србију уочи првог светског рата и свега онога што је проистекло из тих несрећних догађаја.

 

На слици: Добро попуњена сала на 4. спрату Храма Светог Саве у Бечу

 

На крају је господин Рорбах ближе објаснио и своје личне породичне везе које га везују за Србију и српски народ и навео да постоје многа аустријска имена попут „Ratz“ или „Ratzinger“ која своје корене имају на Балкану. Целокупно предавање је такође било прожето разноразним шаљивим причама и коментарима на течном српском језику од стране господина Рорбаха којим је држао пажњу и расположење присутних на високом нивоу.

 

ДЕЛО ДИАНЕ БУДИСАВЉЕВИЋ МОСТ ИЗМЕЂУ ДВА НАРОДА

Након врхунског излагања господина Рорбаха било је и разноврсних питања и коментара публике, нокон којих је Владимир Влајић затворио предавање, упознавши присутне госте са великим делом Диане Будисављевић, Аустријанке удате за Србина из Крајине, која је током другог светског рата спасила 12.000 српске, јеврејске и ромске деце из логора смрти на простору тадашње НДХ, истакавши њено дело као један од најсветлијих примера који не смеју да се забораве и треба да буду основа за повезивање два народа.

 

На слици: Владимир Влајић о делу Диане Будисављевић

 

На овом месту треба напоенути да предавач није био ближе упознат са делом Диане Будисављевић, па је након излагања председника Српске Православне Омладине Инсбрук СПО(Ј)И најавио да ће у трећем издању књиге „Auf den Spuren der Serben Wiens / На трагу Срба у Бечу“ сигурно унети и један текст о животу и делу Аустријанке, којој је недавно постхумно додељен орден „Царице Милице“ од стране Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

 

„СПО(Ј)И“ УРУЧИЛО ЗАХВАЛНИЦУ Х.О. „СРБИ ЗА СРБЕ“

 

 

Желимо да истакнемо и да је након предавања, Владимир Влајић у име Српске Православне Омладине Инсбрук „СПО(Ј)И“, уручио захвалницу за допринос и залагање у остваривању заједничких циљева братској Хуманитарној организацији „СРБИ ЗА СРБЕ“, коју је овом приликом примио председник „СЗС Аустрија“ Милош Јовановић.

 

ПРИКУПЉЕНА ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ У ИЗНОСУ ОД €225

 

На слици: Добро расположени предавачи након предавања у разговору са публиком

 

Током предавања присутни гости су имали прилику да подрже хуманитарне акције двеју братских организација, па је тако кроз донације и продају књига „Auf den Spuren der Serben Wiens / На трагу Срба у Бечу“ и часописа „Споји!“ прикупљено тачно 225€ хуманитарних средстава, с тим што нам је анонимна донација у висини од 100 евра додељена дан након предавања у сврху куповине пумпе за наводњавање породици Жмирић из бенковачког села Мирање Горње у Крајини.

 

На слици: Организатори и предавачи са старешином Храма Светог Саве у Бечу, Оцем Крстаном


 

Чланови две братске организације су расходе за организацију предавања, као што су телефонати, штампање флајера и трошкови путовања финансирали из сопствених средстава, док Српска Православна Омладина Инсбрук „СПО(Ј)И“ одлучило да прикупљене донације остану у фонду Хуманитарне организације „СРБИ ЗА СРБЕ“ у сврхе хуманитарне акције која ће се реализовати за две недеље у Крајини,а у којој ће поред СПО(Ј)И-а учествовати и друге пријатељске организације Хуманитарне организације „СРБИ ЗА СРБЕ“.

 

Хуманитарна Организација „СРБИ ЗА СРБЕ“
Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности