СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Промоција другог броја „Споји!“ одржана и у Бечу

 

У недељу, 2. октобра 2011. године у Бечу је одржана промоција другог броја часописа „Споји!“ у организацији Хуманитарне Организације „СРБИ за СРБЕ“,Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ и Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Промоција другог броја часописа „Споји!“ одржана је, одмах након Свете Литургије  у просторијама Храма Светог Саве у Бечу, а излагачи су били: проф. матерњег језика у Бечу, госпођа Светлана Матић, затим дипл. инж. господин Жељко Гашић, потпредседник СПКД „Просвјета“, Мина Ковач, студент Конзерваторијума у Бечу и чланица хора Руске и Српске православне цркве у Бечу, као и Владимир Влајић, председник и један од оснивача омладинског удружења СПО(Ј)И.

 

На слици: дипл. инж. Жељко Гашић, Владимир Влајић, Мина Ковач и проф. Светлана Матић (с лева на десно)

 

На самом почетку, отац Петар Пантић је поздравио све присутне уводном беседом о српском језику и ћириличном писму, након чега је Владимир Влајић представио најважније детаље везане за часопис „Споји!“ и његов други број, који носи назив „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ и главну тему „очувајмо ћирилицу!“.

Тако су око 80 присутних гостију, који су испунили салу скоро до последњег места, могли да сазнају више о разлозима покретања часописа „Споји!“, као и  да су његови циљеви да информише, пре свега, српску омладину у Аустрији, Швајцарској, Немачкој и Србији о горећим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, српске културе и духовности и да им приближи светосавску православну веру.

Такође је изнето да часопис излази два пута годишње, на један од православних празника и да се тренутно може купити у скоро свим Храмовима СПЦ у Аустрији и у Берлину, главном граду Немачке, као и пo наруџбини путем интернет презентације www.spoji.org.

За часопис пишу аутори из разних области, који у овом другом броју нуде разна сагледавања прошлости и садашњости ћирилице, као и различита могућа решења за њено очување у будућности, али су при томе сви уједињени и спојени око једног заједничког циља, а то је очување ћирилице!

Bec 2 Промоција другог броја „Споји!“ одржана и у Бечу

На слици: Уводна беседа оца Петра Пантића

 

У наставку је дипл. инж. господин Жељко Гашић, потпредседник Српског просветног и културног друштва „Просвјета“ изнео неколико речи о учешћу његовог удружења у другом броји часописа „Споји!“, а уз то је представио и будуће планове „Просвјете“ на пољу очувања српског језика и ћириличног писма у главном граду Аустрије, као што је на пример пројекат „Српска причаоница“ за децу од 6 до 10 година, где ће се причати српске бајке и учити српска ћирилица.

Након излагања СПКД „Просвјета“, реч је имала госпођа проф. Светлана Матић, професорка српског матерњег језика у Бечу, која је такође рекла неколико речи о свом учешћу у другом броју часописа „Споји!“, а поред тога се осврнула и на тему српске школе и садашње стање учења српског језика у Бечу, рекавши између осталог и то да је јако важно знати свој матерњи српски језик, јер је то основа за нашу децу, да на овим просторима успешно науче и немачки језик и тако савладају и један и други језик у потпуности.

За сам крај промотивног дела, млада студенткиња из Беча, Мина Ковач, као један од многобројних аутора у другом броју „Споји!“, прочитала је свој текст, као један предукус овог часописа за све госте, добивши велики аплауз и позитивне реакције већине присутних гостију.

Bec 3 Промоција другог броја „Споји!“ одржана и у Бечу

На слици: Владимир Влајић, проф. Светлана Матић, дипл. инж. Жељко Гашић, Мина Ковач и Милош Јовановић (СРБИ за СРБЕ)

 

После тога уследила је и мало дужа, али исто толико и конструктивна дискусија о српском језику и ћириличном писму, а Хуманитарна Организација „СРБИ за СРБЕ“ приредила је хуманитарни штанд на којем су се продавали први и други број часописа „Споји!“, сакупвши тако укупно од продаје часописа и добровољних донација 326 евра, који ће бити испоручени српској деци и народу на територијама бивше Југославије у једној од будућих акција.

Промоција другог броја часописа „Споји!“ са називом „Понос српског бића, наша је ЋИРИЛИЦА!“ са главном темом „очувајмо ћирилицу!“ одржана је такође недељу дана раније у Инсбруку, а планирана је и за 23. октобар у Берлину.

 

СПКД „Просвјета“,

Хуманитарна Организација „СРБИ за СРБЕ“,

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И,

 

САЧУВАЈМО ЋИРИЛИЦУ СЛОГОМ!

 Повезани линкови:

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности