СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Срби први пут на отварању ВЕЛТФЕСТ-а

 

У петак, 7. октобра 2011. године одржан је 9. по реду ВЕЛТФЕСТ (Фест света) у Инсбруку. Ова интеграциона манифестација у којој учествују скоро сви народи, који живе у Инсбруку и околини, важи за највећи манифестацију ове врсте у западној Аустрији.

На слици: Домаћини тиролци током своје фолклорне представе

На церемонији отварања ВЕЛТФЕСТ-а су ове године учествовали бразилци, индијци, босански муслимани, домаћини аустријанци, односно тиролци, а по први пут је на отварању ВЕЛТФЕСТ-а учествовао и српски народ, који је ове године био представљен од стране КУД-а „Острог“ из Инсбрука.

На слици: КУД „Острог“ са играма из Шумадије

Том приликом су млади Срби из КУД-а „Острог“ представили српски народ у Инсбруку и Тиролу са играма из Шумадије, под будним оком њиховог кореографа Јована Небригића, а реакција публике је била изванредна – наши млади представници су добили велики аплауз и поштовање свих присутних ове вечери.

На слици: Чланови КУД-а „Острог“ и СПО(Ј)И након успешне представе

Иначе, прво учешће српског народа на ВЕЛТФЕСТ-у је пре свега заслуга великих напора и огромног труда Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, која од свог основања остварује контакте, како са српским организацијама, тако и са представницима Аустрије и Тирола.

На сликама: Један део натписа на српској ћирилици – „Живео свет“ и „Хвала“

Тако је постигнут договор са организатором ВЕЛТФЕСТ-а, те је ове године и српски народ, који важи за највећу мигрантску групу у Аустрији, добио своје место у церемонији отварања, а поред тога сви гости ове манифестације могли су на разним плакатима да виде и српске ћириличне натписе са слоганима овогодишњег ВЕЛТФЕСТ-а, који су исписани и на језицима осталих народа, који су учествовали у целокупној манифестацији – од отварања, преко главних наступа до саме завршнице.

 

Инсбрук, 07.октобра 2011. године

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести