СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Учење ћирилице уз српске бајке

 

У недељу је после литургије у просторијама храма Светор Саве у Бечу одржана промоција другог часописа „Споји“ у организацији Хуманитарне организације Срби за Србе, Српског просветног и културног друштва Просвјета и Српске православне омладине Инсбрук (СПОЈИ).

 

О часопису су говорили Светлана Матић, професорка матерњег језика у Бечу, Жељко Гашић, потпредседник СКПД Просвјета, Мина Ковач, студенткиња Конзерваторијума у Бечу и Владимир Влајић, председник и један од оснивача удружења СПОЈИ.

 

Протојереј Петар Пантић је поздравио све присутне уводном беседом о српском језику и ћириличном писму, после чега је Владимир Влајић говорио о часопису „Споји“ чији актуелни број носи назив „Понос српског бића, наша је ћирилица“ и главну тему „очувајмо ћирилицу“.

Истакнуто је да су циљеви покретања часописа „Споји“ да првенствено информише нашу омладину у Аустрији, Швајцарској, Немачкој и Србији о горућим питањима из области српског језика и писма, српске историје и традиције, културе и духовности као и да им приближи светосавску православну веру.  

Часопис излази два пута годишње на један од православних празника и може да се купи у готово свим храмовима СПЦ у Аустрији и Берлину, као и наруџбином путем интернет презентације www.spoji.org.

Жељко Гашић, потпредседник СПКД Просвјета је говорио о учешћу овог удружења у актуелном броју часописа „Споји“ и представио планове на пољу очувања српског језика и ћириличног писма у главном граду Аустрије. Он је конкретно поменуо пројекат „Српска причаоница“ за децу од 6 до 10 година, где ће се причати српске бајке и учити ћирилица.

Професорка матерњег језика у Бечу Светлана Матић је такође говорила о свом учешћу у часопису „Споји“ уз осврт на тему српске школе и садашње стање учења српског језика у Бечу.

– Важно је знање матерњег језика, јер је то основа за нашу децу на овим просторима да успешно науче и немачки – истакла је она.

Мина Ковач је за крај промоције прочитала свој текст у другом броју часописа „Споји!“.

Следећи је Берлин

У оквиру промоције организација Срби за Србе је приредила хуманитарни штанд на којем су продавани први и други број часописа „Споји“, а сакупљено је 326 евра, који ће бити испоручени у једној од будућих акција на просторима бивше Југославије.

Промоција другог броја часописа „Споји“ одржана је недељу дана раније у Инсбруку, а 23. октобра је планирана и промоција у Берлину.

За ВЕСТИ: Ана Бошковић