СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Молитвено и литургијско славље у цркви Покрова Пресвете Богородице у Рујанима

  

Црква Покрова Пресвете Богородице у Рујанима, Фотографија: Рајко Крчмар

 

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКА
ПАРОХИЈА ГУБИНСКА

Позива све благочестиве парохијане, да својим присуством и учешћем увеличају молитвено и литургијско славље, које ће се одржати у суботу 15. октобра 2011. године с почетком у 10:00 часова, у цркви Покрова Пресвете Богородице у Рујанима.

ДОБРО НАМ ДОШЛИ!
С Божијим благословом,
парох-администратор губински
Протојереј -ставрофор Жељко Ђурица

 

Извор: www.lijevno.com

 

У Рујанима више нема Срба

У суботу 15. Октобра 2011. године, у 10.00 часова, поводом Покрова пресвете Богородице у селу Рујани између Ливна и Грахова испод Динаре, одржаће се литургија и парастос мученицима Огњене Марије Ливањске гдје су страдали за вријеме Другог свјетског рата Срби из тих поддинарских села у мученичкој јами Равни Долац. Данас у пет сусједних српских села нема ни једног Србина.

У стравичној јами Равни Долац изнад села Рујана бачено је живих 230 Срба, претежно жена и дјеце у јаму дубоку 55 м. Послије 6 недјеља и три дана (45 дана) успјело се спасити једанаесторо. Бачени су на Огњену Марију 28. јула 1941. године, а спасени на Усековање главе Јована Крститеља 11. септембра.

Данас су још живе три мученице, а једна од њих: Боја Радета рођ. Лалић, која живи у селу Губер код Ливна, присуствоваће литургији и парастосу и изнијеће своја сјећања на та мученичка страдања прије 70 година. Још је жива и Милица Маљковић рођ. Бошковић која живи у Сурчину и Мара Јурић рођ. Лалић, живи у Банатском Деспотовцу.

Након тога ће у Ливну, у мученичкој крипти Огњене Марије, гдје су 1991. године сахрањене мошти 3500 српских страдалника уз саслужење блаженопочившег патријарха Павла, бити служен помен жртвама. Затим ће се у селу Челебић обићи стратиште гдје су у школи заклани Срби од стране локалних усташа, и  у селу Врбица у манастиру Врбица, који је обновила мајка погинулог канадског официра УМПРОФОРА Марка Лежера, који је помагао повратнике Србе и који је погинуо у Авганистану, бити служен помен жртвама јаме Бикуша и за душу Марка Лежера.

У селу Црни Луг поклонићемо се моштима свештеномученика Нестора милешевско-црнолушко-крајишког, који је мученички страдао у октобру 1941. године, који је био игуман манастира Милешева, а који је рођен у Црном Лугу 1900. године, у мирјанству Лазар Тркуља, замонашен у манастиру Раковица од стране патријарха Димитрија 1924. године и за вријеме игумана Платона Јовановића потоњег свештеномученика владике бањалучког.
Цркву у Црном Лугу је започео градити 1910. године прото Милан Билбија. Он је био ожењен Милицом Војводић из Срба, која је била сестра од тетке Николе Тесле. Њихов син Владета био је члан Младе Босне и учесник атантата 1914. и пострадао од усташа у јами Јадовно 1941 године. Њихова кћерка Јелена била је први спикер радио Београда од његовог оснивања.  Прото Милан је крстио Гаврила Принципа, који је мученички страдао од аустро-угарске власти. Отац Милан је поднио невиђене муке у Ливну. Миланов отац прото Илија Билбија био је четовођа босанко-херцеговачког устанка 1875-1878. године. Као признање добио је 1876. године српску Медаљу за храброст. То су преци, деда и прадеда садашњег проте Воје Билбије, који је духовник хашких оштуженика у Хагу и који је правио кивот св. Симеона Мироточивог који се налази у манастиру Хиландар на св. Гори и кивот преподобне Анастасије мајке св. Саве, који се налази у манастиру Студеница.

Пошто се у цркви у Рујанима само једном годишње служи литургија јер нема Срба у том мјесту, позивамо потомке и поштоваоце да присустују наведеним догађајима.

 

Мајсторовић Небојша