СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Косово у француском срцу

 

Осам чланова асоцијације “Solidarite Kosovo” из Француске је шеснаести пут допремило хуманитарну помоћ косовским сиромашним породицама и спортским клубовима. Ова помоћ се састојала од кревета, струњача за џудо, кимона, лопти и поклона за децу.

Арно Гујон, двадесетшестогодишњи инжењер заштите на раду из Гренобла у Француској своју случајну љубав према Србији искористио је за оснивање асоцијације „Solidarite Kosovo“ у Лиону, која окупља углавном Французе, и два пута годишње допрема хуманитарну помоћ најугроженијим породицама на Косову и Метохији.

 

Француска организација „Solidarite Kosovo“ шеснаести пут је почетком јула обишла српске енклаве на Косову и Метохији, а следећа мисија планирана је за децембар. Две хиљаде километара, тридесет шест сати путовања и четири царине су морали да пређу.

 

„Стигли смо у Грачаницу где смо помогли и финансирали отварање хуманитарне канцеларије која ради при рашко-призренској епархији. Ту смо нашли нашег пријатеља ђакона Бојана, који ради у тој канцеларији. Знамо тачно куда иду кревети и за кога су јер Бојан ради комплетан списак о српским селима и њиховим потребама. Тако да знамо коме шта недостаје“, рекао је Арно Гујон.

Неколико кревета за вернике који обилазе манастире однели су манастиру Драганац који се налази у шуми код Гњилана, веома популаран и значајан за Србе који живе у околини. Ипак, цео конак се реновира са врло мало средстава.

„Игуман манастира нам је објаснио како је било овде кад је живео сâм и када су албански екстремисти дошли да сруше цркву. Он је ударао звоном толико јако да су сви припадници ОВК помислили да је манастир пун Срба који их чекају за борбу. Како он каже „тај дан је спасао манастир, али није био сâм, него је бог био уз њега“, присећа се Гујон.

Следећа етапа је град Косовска Каменица, у коме нема више Срба, али српска Општина Косовска Каменица још постоји и састоји се од околних села. У једном од њих се налази ђиуђицу „Klub Тamoening“.

„Тај клуб има скоро осамдесет чланова, углавном су то деца, која немају ни минимална средства за тренинг. Због тога смо њима донели струњаче, тренерке и кимона која су их одушевила“, каже Арно Гујон.

Растанак пун емоција и цвеће на француско-српском споменику на Калемегдану, завршница су ове хумане мисије. До децембра, до следеће посете…

„Како смо научили певајући с нашим пријатељима са Косова „куд год да кренем, теби се враћам поново…“, завршава Гујон.

 

Преузето са: www.rts.rs