СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Њујоршка шетња Теслиним сквером

Градови широм света имају улице и тргове са именима српских научника, краљева, војсковођа и других великана. Многи градови имају српску или београдску улицу.

Хајде да се нађемо на скверу Александра Првог Карађорђевића… Ово је позив који нећете доживети у Београду, али бисте лако могли да га чујете у Паризу! Није мали број европских и светских градова чије улице и тргови носе имена познатих личности из наше историје.

Од Москве и Атине до Париза и Њујорка, централне улице метропола су понеле имена по нашим великанима, а Србији су на овај начин углавном одавали почаст после Првог светског рата, када се цео свет дивио подвизима наше војске.

Некадашњи војни савез са Француском крунисан је и тако што је сквер у престижном шеснаестом арондисману, на ободу Булоњске ђуме, понео име Александра Првог од Југославије. На овом скверу је подигнут споменик краљевима Петру и Александру Карађорђевићу. Аутори споменика, који је свечано отркивен 19. октобра 1936, били су француски вајар Максим Реал дел Сарт (Maksim Real del Sart) и архитекта Анри Шаје (Anri Šaje). У Паризу постоји и улица Краља Петра Првог Карађорђевића.

 

Грци нису заборавили улогу Србије у ослобађању Балкана од Турака, па су у Атини једној улици дали име Карађорђева (Karageorgiou Servias). После Првог светског рата Грци су улицу посветили и краљу Петру Првом Карађорђевићу.

У кримском Севастопољу, иначе великој бази руске Црноморске флоте, налази се такозвано „Грофовско пристаниште“, које је добило име по морепловцу и првом Адмиралу Црноморске флоте Марку Војновићу (1750-1807), Србина из Херцег Новог. Војновић је био и један од оснивача славне руске поморске флоте, а прославио се победама у руско-турском рату.

У Бечу постоји споменик Вуку Стефановићу Караџићу, али је мало познато да се једна од најпознатијих улица у Братислави зове Караџићева. У њој се налази и спомен-плоча нашем језичком реформатору. Једна улица у Братислави носи и име Светозара Милетића.

Посебно је интересантна шума Александра Првог Карађорђевића у Израелу. Јевреји су је засадили 1937. године на више од три хектара, у помен југословенском краљу. Према документацији Јеврејског националног фонда, засађено је десет хиљада стабала еукалиптуса, нешто мање бора и чемпреса. Колико су у Израелу ценили Александра, говори чињеница да је 1924. године, у Београд стигла делегација Јерусалимске патријаршије, која је од краља Срба, Хрвата и Словенаца затражила да, после убиства руског цара, постане заштитник Светог гроба Христовог.

Никола Тесла је оставио велики траг у Америци, па не чуди што плато на углу западне 40. улице и Шесте авеније носи име српског научника. Такође, по један споменик Тесли налази се са америчке и канадске стране Нијагариних водопада.

– Калифорнија има рударски град коме је још крајем 1897. године дато име Никола Тесла – каже етнолог Маринел Мандреш (Marinel Mandreš).

Када су споменици у питању, у иностранству су од српских великана највише јавних почасти добили Никола Тесла, око десетак, а потом Михаило Пупин, Милутин Миланковић, Милева Ајнштајн и Иво Андрић. У Швајцарској су општинске власти обележиле кућу и гроб Милеве Марић Ајнштајн, које посећују многи туристи и истраживачи. Спомен-плоче и бронзана попрсја су подигнута Вуку Караџићу у Сент Андреји, Доситеју Обрадовићу у Темишвару и Будимпешти, као и Јакову Игњатовићу у Будимпешти.

ИВО АНДРИЋ

У част педесете године од доделе Нобелове награде Иви Андрићу, предложићемо норвешким властима да наш писац добије своју улицу и споменик у Ослу. Биће то, поред споменика нашим интернирцима, први споменик који је у Скандинавији подигнут Србима – јавио нам је Борис Максимовић, један од лидера српске заједнице у Норвешкој.

ПУПИНОВ КРАТЕР

Један кратер на Месецу, у част Михајла Пупина, назван је именом чувеног српског научника. Такође, Одсек за физику и лабораторије на Универзитету Колумбија у САД добили су име по овом добитнику Пулицерове награде.

СРПСКЕ УЛИЦЕ

Српска улица је једна од главних у француском Кану, а улица са истим именом постоји и у Будимпешти, Паризу, па чак и у турском летовалишту Кушадаси.

Ако се којим случајем нађете у центру града Лавова на западу Украјине, можете се сликати на углу Српске и Руске улице.

Праг је посебна прича, па тако главни град Чешке има Београдску, Југословенску, Српску и Улицу југословенских партизана.

БЕОГРАДСКО ИМЕ

Име наше престонице у свету је исписано 32 пута. У Конвентрију се налази Београдски трг, још од времена када је српска престоница постала град побратим са овим енглеским местом.

Београдски трг постоји и у Бечу, а име је добио поводом победе Аустроугарске над Турском под Калемегданом 1789. године. У Будимпешти се налази Београдски кеј. Белград штрасе је велика и дугачка улица у Минхену, док се Београдска улица (Rue de Belgrade) налази у близини Ајфеловог торња у Паризу.

Београдска улица се налази и у северном Лондону, Торонту, Темишвару, енглеском Ричмонду и Волвемхемптону.

У Инстанбулу постоји Београдска шума.

 

Преузето са: www.novosti.rs