СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Проф др др Волфганг Рорбах: На трагу Срба у Аустрији / Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach: Auf den Spuren der Serben Österreichs

 

У суботу, 15. октобра 2011. године у организацији Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И одржано је предавање проф др др Волфганга Рорбаха на немачком и српском језику на тему „На трагу Срба у Аустрији“.

 

Предавање је одржано у просторији „Axamer Lizum“ у познатом хотелу „Central“ у Инсбруку, а предавач је био проф др др Волфганг Рорбах, аустријски филолог, економ, и историчар са српским коренима, редовни професор на медицинским и економским факултетима у Бечу, Новом Саду и Београду, бивши кошаркаш репрезентације Аустрије и аутор књиге „На трагу Срба у Бечу“ – кратко речено: човек који у себи носи два срца, аустријско и српско.

Предавање је отворио отац Видослав Вујасин поздрављајући све присутне госте, међу којима су били и Његова Ексцеленција генерални конзул Републике Србије у Аустрији, господин Зоран Јеремић, који је допутовао из Салцбурга, затим госпођа Ђуја Тешановић, прва жена која је као странац добила место у скупштину града Салцбург, присутан је био и господин Антон Бауер, представник Аустријског интеграционог фонда, као и један добар део српске омладине из Инсбрука и Тирола.

Отац Видослав Вујасин је између осталог рекао да је јако позитивно што постоје људи као што је господин Рорбах, јер се у мешаним браковима обично деца определе за једну страну, а господин Рорбах је успео да сачува и негује и аустријску страну свога оца из Беча, као и српску страну своје мајке из Велике Плане.

На слици: Проф. др др Рорбах у разговору са генералним конзулом Републике Србије, господином Јеремићем, наком предавања

 

Након увода, проф. др др Волфганг Рорбах је у наставку у пријатељској атмосфери одржао изузетно занимљиво предавање на тему српске историје и културе у којем је у кратким цртама изнео неколико чињеница везаних за рану историју српског народа, а затим посебан акценат ставио на вредности и историјске догађаје који повезују два народа, наглашавајући да увек треба бити оно позитивно у првом плану, како би се сачувала позитивна енергија и здрав дух поготово младих људи.

Тако је господин Рорбах у свом излагању између осталог навео да нација, чији језик и култура „подивља“, може сама постати дивља и да нација, која допусти да јој се „украде“ језик, губи половину своје унутрашње духовне независности и тако у суштини престаје да живи.Томе је додао, да ако ми као Срби у Аустрији, негујемо свој матерњи српски језик и ако га успешно научимо, то ће се позитивно изразити и на други језик, у нашем случају немачки, и да ћемо тако оба језика до савршенства упознати и причати. Ако то не урадимо, онда нам прети опсаност да свој матерњи језик никада не научимо и тако га заборавимо, а да такође никада нећемо научити ни аустријски језик, тј. немачки.

Из тог разлога је проф. др др Рорбах похвалио потез СПО(Ј)И са издавањем часописа „Споји!“ на српском ћириличном писму и томе је додао да је још давне 1745. године Марија Терезија дозволила Србима, да штампају књиге на српском језику и да су тако у даљем току историје Срби били привилеговани међу аустријским Кнежевима.

Затим је господин Рорбах објаснио да Срби нису дошли у Аустрију током 1960их година, већ давне 1524. године током битке у Мохачу у Аустрији и да у аустријским архивима од 1683. године постоје записи Срба, који су тада већ живели на овим просторима.

Такође је објашњен назив „Ratzenstadl“  (Раценштадл), који је настао, када је један велики део Срба за време аустријско-турских ратова насељен у предграђу Беча, који је назван тим називом. Назив „Ratz  у овом случају води порекло немачког назива за Рашка, што тачније значи да су Срби тада названи Рашчанима, по Рашкој, која представља српску изворну државу.

У том контексту је објашњен и назив „Tschusch“ (Чуш), који у овом смислу није негативан назив, јер овај назив вуче корене од када су Срби стражарили на граници Аустро-Угарске и Османлијског царства, па су један другоме добацивали „чујеш“, када се нешто чудно у близини границе догађало. То Аустријанци нису лепо разумели, па је настао и овај назив („Tschusch“) за Србе на овом поднебљу. Између осталог је Волфганг Рорбах додао да и дан данас постоје Аустријанци српских корена, који носе презиме Tschusch или Ratz односно Ratzinger.

После даљег објашњавања историјских повезаности између аустријског и српског народа, годподин Рорбах је додао и своју личну прогнозу за будућност ових народа, рекавши да ће Београд постати најперспсктивнији град у југоисточној Европи, пре свега због свог идеалног географског положаја, јер представља задњу станицу запада према истоку и прву станицу истока према западу и тако спаја исток и запад.

Такође, од веома важног значаја по господину Рорбаху, биће млади Срби повратници, који ће своје знање и радну навику, које су стекли на светским факултетима пренети у својој отаџбини и тако је учинити унапреднијом у односу на нека друга, прошла времена. У том смислу важну улогу наравно игра и Аустрија, која је данас највећи инвеститор у Србији, а са којом имамо дуговековне историјске односе.

За сам крај свог излагања проф др др Волфганг Рорбах је, на свом матерњем српском језику, свим присутнима пренео и неколико занимљивих детаља из свог личног живота, али је уједно и позвао све присутне Србе да као појединци представљају свој народ сваким кораком у најбољем светлу и даље раде на добрим односима између Србије и Аустрије.

Од својих личних догађаја господин Рорбах је навео како је као млади кошаркаш 1969. године у Београду играо против легенде српске кошарке, Радивоја Кораћа, додајућу да никада у свом животу није видео бољег играча.

Такође је објаснио како је дошло до брака његове мајке из Србије и његовог аустријског оца из Беча или како је његова мајка 1915. године, као мала девојчица од 6 година уручила руже Краљу Петру I Карађорђевићу, а  иначе је била и најстарија српкиња у Бечу са својих 94 година.

Целокупно предавање је такође било прожето разноразним шаљивим причама и коментарима на течном српском језику од стране господина Рорбаха којим је држао пажњу и расположење присутних на високом нивоу.

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И још једном наглашава , да је овим предавањем хтела да учини још један корак ка позитивном промовисању Србије и вредности српског народа међу аустријанцима и свим људима са којима живи на овим просторима и да уједном нашим младим и оним мало искуснијим Србима покаже да није цео свет против нашег народа, већ да Србија и српски народ могу имати и имају пријатеље широм света, само уколико се бар мало покажемо у нашем правом, тј. позитивном светлу!

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ,

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

·        ВИДЕО запис предавања можете погледати овде:

http://www.youtube.com/watch?v=CDACKj6tkt4

 

 


 

Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach: Auf den Spuren der Serben Österreichs

 

Am Samstag, dem 15. Oktober 2011, wurde ein Vortrag von Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach zum Thema „Auf den Spuren der Serben Österreichs“ in Organisation des Serbisch Orthodoxen Jugendvereins Innsbruck – SPO(J)I gehalten.

Der Vortrag fand im Saal „Axamer Lizum“ im bekannten Innsbrucker Hotel „Central“ statt.

Der Vortragende dieses Abends war der österreichische Philologe, Ökonom und Historiker, Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach, der u. A. auch ordentlicher Professor auf der medizinischen und wirtschaftlichen Fakultät in Wien, Novi Sad und Belgrad ist, außerdem ehemaliger österreichischer Basketball-Nationalteamspieler und Verfasser des Buches „Auf den Spuren der Serben Wiens“ – kurz gesagt: Ein Mann, in dem zwei Herzen schlagen, das österreichische und das serbische.

Der Vortrag wurde von Vater Vidoslav Vujasin eröffnet, der alle anwesenden Gäste begrüßte, unter denen auch der Generalkonsul der Republik Serbien in Österreich, Herr Zoran Jeremić war, sowie Frau Djuja Tešanović, die erste ausländische Frau in Österreich, die in den Salzburger Gemeinderat einzog, aber auch Herr Anton Baur, Vertreter des Österreichischen Integrationfonds und ein respektabler Teil der serbischen intellektuellen Jugend aus Innsbruck und Tirol.

Bild: Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach im Gespräch mit dem Generalkonsul der Republik Serbien in Österreich, Zoran Jeremić, nach dem Vortrag

 

Der serbisch-orthodoxe Pfarrer, Vater Vidoslav Vujasin, sagte u. A. auch, dass es positiv ist, dass es Leute wie Herrn Rohrbach gibt, weil sich Kinder in gemischten Ehen fast immer für nur eine Seite entscheiden, wobei Herr Rohrbach es geschafft hat beide Seiten zu sichern und zu pflegen – die österreichische Seite seines Vaters aus Wien und die serbische Seite seiner Mutter aus Velika Plana.

Darauf folgend hielt Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach in einer angenehmen Atmosphäre einen sehr interessanten Vortrag zur serbischen Geschichte und Kultur, indem er in kurzen Abschnitten einige Fakten zur frühen Geschichte des serbischen Volkes nannte, wobei er ein besonderes Merkmal auf die Werte und geschichtlichen Geschehnisse legte, die unsere beiden Völker verbinden und dabei betonte er, dass man das positive zwischen den Völkern immer in den Vordergrund stellen sollte, damit so die positive Energie, vor allem bei den jungen Leuten erhalten bleibt.

So erwähnte Herr Rohrbach in seinem Vortrag auch, dass eine Nation, dessen Sprache und Kultur „verwildern“, in die Gefahr gerät selbst zu „verwildern“ und dass eine Nation, die ihre Sprache rauben lässt , die Hälfte ihrer geistigen inneren Selbstständigkeit verliert und hört somit eigentlich auf zu existieren. Er fügte hinzu, dass wenn die Serben in Österreich ihre Muttersprache pflegen und erfolgreich erlernen , wird sich das positiv auf die Fremdsprache auswirken – in unserem Fall Deutsch und dass man so beide Sprachen am besten erlernen und sprechen kann. Falls sie das nicht machen, droht ihnen die Gefahr die eigene Muttersprache nie zu erlernen und sogar zu vergessen und somit verlieren sie auch die Möglichkeit die deutsche Sprache leichter und richtig zu erlernen.

Aus diesem Grund lobte Prof. DDr. Rohrbach auch den Schritt von SPO(J)I, die erste serbische Jugendzeitschrift in Österreich „Spoji!“ in die Wege zu leiten, eine Zeitschrift die zweisprachig und auch in serbischer kyrillischer Schrift geschrieben ist. Dem fügte er hinzu, dass Maria Theresia schon im Jahre 1745 den damaligen Monarchie-Serben die Erlaubnis gab Bücher in serbischer Sprache zu drucken, wobei so die Serben zur Zeit der K.u.K-Monarchie in weiterer Folge unter den Kaisern privilegiert waren.

Danach erklärte Herr Rohrbach, dass die Serben nicht erst in den 1960er Jahren nach Österreich kamen, sondern bereits im Jahre 1524 während der Schlacht von Mohatsch und dass es seit 1683 in den österreichischen Archiven Aufzeichnungen über Serben in Österreich gibt.

Ebenfalls wurde der Begriff „Ratzenstadl“ erklärt, der während der österreichisch-türkischen Kriege entstand, als damals viele Serben außerhalb der Stadtmauern Wiens angesiedelt wurden. In diesem Kontext ist der Begriff auf gar keinen Fall mit der Ratte gleichzusetzen, sondern ist auf das Wort Raška zurückzuführen, die Wurzeln des serbischen Staates, der Raška oder Raszien – deshalb der Begriff „Ratz“ bzw. „Ratzenstadl“.

In diesem Kontaxt wurde auch der Begriff „Tschusch“ erklärt, der in diesem Sinne gar kein Schimpfwort darstellt, sondern ist auf die Zeit zurückzuführen, als Serben die Grenzen zwischen Österreich-Ungarn und dem Osmanischen Reich bewachten. Dabei riefen sie sich „čuješ“ (zu Deutsch: hörst du) zu, sobald sie etwas merkwürdiges hörten, wobei das die Österreicher nicht verstanden haben und dabei der Begriff „Tschusch“ entstand. Herr Rohrbach fügte hinzu, dass es auch heute noch Österreicher mit serbischen Wurzeln gibt, die den Nachnamen Tschusch, Ratz oder Ratzinger haben.

Nach weiteren Erklärungen über die historischen Gemeinsamkeiten zwischen dem österreichischen und serbischen Volk, gab Herr Rohrbach seine Aussicht für die Zukunft dieser beiden Völker bekannt, wobei er erwähnte, dass sich Belgrad zur vielversprechendsten Metropole Südosteuropas entwickeln werde, vor allem wegen der idealen geografischen Lage, denn die serbische Hauptstadt stellt die letzte Station des Westens gen Osten und die erste Station des Ostens gen Westen dar.

Von genauso großer Bedeutung werden nach Prof. DDr. Rohrbach auch die jungen serbischen Rückwanderer sein, die ihr Wissen und ihre Arbeitsmoral, die sie an westlichen Fakultäten und Firmen erlernt und angeeignet haben, in ihr Heimatland transportieren und umsetzen werden und es so fortschrittlicher entwickeln, als das der Fall in früheren Zeiten war. In dem Sinn spielt auch Österreich eine wichtige Rolle, das heute den größten Investor in Serbien darstellt und mit dem Serbien seit Jahrhunderten historische Zusammenhänge erweist.

Zum Schluss seines Vortrags erzählte Prof. DDr. Wolfgang Rohrbach auf seiner serbischen Muttersprache einige interessante Details aus seinem Leben, wobei er zugleich alle anwesenden Serben aufrief ihr Volk mit jedem Schritt auf beste Weise zu repräsentieren und weiterhin an den guten Beziehungen zwischen Serbien und Österreich zu arbeiten.      

 Aus seinen persönlichen Erlebnissen erzählte Herr Rohrbach wie er als junger Basketballer 1969 in Belgrad gegen Radivoj Korać, eine Legende des serbischen Basketballs spielte – einer der besten Basketballer den er in seinem Leben je gesehen hatte.

Genauso interessant war auch die Erzählung darüber wie es zur Ehe zwischen seiner serbischen Mutter und seinem österreichischen Vater gekommen ist oder wie seine Mutter 1915 als kleines Mädchen von 6 Jahren, dem serbischen König Petar I Karadjordjević Rosen überreichte. Außerdem war sie, mit 94 Jahren, die älteste Serbin in Wien.   

Hinzuzufügen ist auch, dass der gesamte Vortrag mit witzigen Geschichten und Kommentaren übersät war,  mit denen Herr Rohrbach in fließender serbischer Sprache die Aufmerksamkeit und die Stimmung aller Anwesenden hoch hielt.

Der Serbisch Orthodoxe Jugendverein Innsbruck – SPO(J)I betont noch einmal, dass mit diesem Vortrag noch ein weiter Schritt hin zur positiven Vorstellung des serbischen Volkes unter den österreichischen Mitbürgern getan wurde und zugleich sollte er vor allem den jungen, aber auch den etwas älteren Serben zeigen, dass nicht die ganze Welt gegen sie ist, sondern, dass Serbien und das serbische Volk Freunde auf der ganzen Welt haben können und sie auch haben – sie müssen sich nur ein wenig von ihrer richtigen, d.h. von ihrer positiven Seite zeigen!

 

ZUSAMMEN SIND WIR STÄRKER,

Serbisch Orthodoxer Jugendverein Innsbruck – SPO(J)I

  

·        Das VIDEO des Vortrags sehen sie HIER:

http://www.youtube.com/watch?v=CDACKj6tkt4

 

 Повезани линкови / Verbundene Links:

 

 

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности