СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Српска парохија у Гетеборгу

Екипа Програма за дијаспору боравила је у Гетеборгу и забележила причу о Храму светог Стефана Дечанског и људима који су заслужни за његово подизање протекле две и по године. Данас тај храм и парохијски комплекс у Гетеборгу краси нови крст, као симбол вере и упорности Срба на челу са протом Драганом Мијаиловићем.

На слици: прота Мијаиловић, Сузана Гвозденовић Пузовић, Димитрије Хаџи Николић, др Татјана Ћитић, Драгица Гачић 


Прота Драган Мијаиловић био је на овом месту и 2009. године, када је за православни храм откупљена протестантска црква. Ово необично здање је копија ранохришћанске базилике са занимљивим светлосним ефектима и може да прими 700 људи. Српски православни комплекс у Гетеборгу чине и Богородичина капела, банкет сала… Од пре неколико дана главни храм краси крст.

У Храму светог Стефана Дечанског у Гетеборгу, свету архијерејску литургију је протеклог викенда служио је архиепископ Марк Головков, који је на челу Секретаријата Московске патријаршије за стране институције. Камера Програма за дијаспору забележила је ту литургију, на којој се окупио велики број православних Срба, али и Руса који су тај српски храм прихватили као свој.

На слици: архиепископ руски Марк Головков и прота Мијаиловић у току литургије 

Управо се у оквиру комплекса парохије светог Стефана Дечанског одвија комплетан културни живот Срба који живе у том делу Шведске. Књижевник Матија Бећковић гостовао је 9. октобра. Приликом дружења са Србима из Гетеборга и околине, Бећковић је проти Драгану Мијаиловићу одао признање за све што ради за српску заједницу у Шведској.

На слици: Интервју са Матијом Бећковићем 

У Шведској данас живи око 86.000 Срба. Званични подаци Шведске кажу да је највише Срба у Малмеу (око 13.000), затим у Стокхолму (око 11.000) и Гетеборгу, (око 8.500).


Преузето са: www.rts.rs