СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СРБовање на интернету

Интернет-саобраћај са српском ћириличном адресом од 1. јануара биће доступан свим заинтересованим корисницима широм света. Уз досадашњи, стари латинични „rs“ користиће се и ћирилични домен „срб“, што је посебно важно дијаспори како би сачувала везу са својом националном културом а ћирилицу од заборава.

 

 

Интернет-саобраћај са српском ћириличном адресом од 1. јануара биће доступан свим заинтересованим корисницима широм света.

Према речима Ненада Маринковића, директора Регистра националног интернет-домена Србије (РНИДС) тај је саобраћај технички већ доступан али ће сама регистрација домена почети од нове године.

Међународно удружење за додељивање назива и бројева (ICANN), са седиштем у Сједињеним Америчким Државама, одобрило је почетком маја ове године нашој земљи и ћирилично подручје, домен „срб“, тако да сада са досадашњим, старим латиничним „rs“ имамо два интернет-домена.

У изјави за Сателитски програм РТС-а Маринковић појашњава да то значи да свако онај ко зна само ћирилицу може да буде равноправан на интернету у односу на друге кориснике интернета из Србије и света.

Говорећи о значају новог српског интернет домена за дијаспору, Маринковић каже да је то посебно важно за нашу децу широм света, али и све друге узрасте, како би сачували везу са својом националном културом, научили ћирилицу и били упознати са свиме што је у вези са Србијом и њеном историјом.

У Србији је до сада регистровано око 67.200 интернет-домена „rs“, што је у односу на наше окружење недовољно, каже Маринковић додајући да је у суседним земљама ниво пословања и присутност на интернету знатно већа него код нас.

Подсећајући да од око два милиона корисника код нас, више од половине интернет користи за забаву или неке основне потребе, а веома мало за развој пословања, и поручује да нама тек предстоји боље упознавање са интернетом и његов развој.

 

Преузето са: www.rts.rs