СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ВЕСТИ: Вековни траг Срба у Аустрији

 

У организацији Српске православне омладине Инзбрук (СПО(Ј)И), у овом граду професор др Волфганг Рорбах (Wolfgang Rohrbach), историчар и бивши кошаркаш репрезентације Аустрије и аутор књиге „На трагу Срба у Бечу“, одржао је занимљиво предавање у сали познатог хотела Централ (Central).

Говорећи о трагу Срба у Аустрији, Рорбах је рекао да они нису дошли у ову земљу шездесетих година 19. века, већ давне 1524. године током битке у Мохачу и да у аустријским архивама постоје записи Срба који су већ тада живели на овим просторима.

Свештеник Видослав Вујасин рекао је да је веома добро што постоје људи као што је професор Рорбах.

– У мешаним браковима деца се обично определе за једну страну, а господин Рорбах је успео да сачува и негује и аустријску страну свога оца из Беча, као и српску страну своје мајке из Велике Плане – казао је он. На почетку је изнео неколико чињеница везаних за рану историју српског народа, стављајући посебан акценат на вредности и историјске догађаје који повезују два народа.

– Оно што је позитивно увек треба да буде у првом плану, како би се сачувала позитивна енергија и здрав дух, поготову младих људиј – рекао је Рорбах.

Он је такође истакао да нација чији језик и култура „подивљају“ може само постати „дивља“ као и да она која допусти да јој се „украде“ језик губи половину своје унутрашње духовне независности и тако у суштини престаје да живи.

– Ако Срби у Аустрији негују матерњи језик и успешно га науче, то ће се позитивно одразити и на други језик, тако да ће се до савршентсваупознати оба. Ако се то не уради, онда прети опасност да се свој матерњи језик никада не научи и тако заборави, а да се истовремено никада не научи ни немачки језик – објаснио је професор Рорбах.

Након даљег излагања о историјској повезаности аустријског и српског народа, Рорбах је изнео и своју личну прогнозу за будућност ових народа.

– Београд ће постати најперспективнији град у југоисточној Европи, пре свега због идеалног географског положаја. Такође је рекао да су при томе за Србију веома важни Срби повратници, који ће своје знање и радну навику коју су стекли на светским факултетима пренети у своју отаџбину.

– У том смислу важну улогу наравно игра и Аустрија, која је данас највећи инвеститор у Србији – нагласио је он

Градити добре односе

За сам крај свог излагања професор Рорбах је пренео и неколико занимљивих детаља из свог личног живота. ПозваојесвеприсутнеСрбедапредстављајусвојнародунајбољемсветлуидаидаљераденадобримодносимаизмеђуСрбијеиАустрије.

Гости

ПредавањујеприсуствоваоишефконзуларногодељењаАмбасадеСрбијеуСалцбургуЗоранЈеремић, ЂујаТешановић, прваженакојајекаостранацдобиламестоускупштиниградаСалцбурга, каоиАнтонБауеризАустријскогинтерграционогфонда.

 

За ВЕСТИ пише: А.Бошковић – 20. октобра 2011. године

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести