СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

ВЕСТИ: ЋИРИЛИЦА НА ФЕЈСБУКУ

* Своје активности, програм и истоимени часопис представља нестраначка организација из Инсбрука

У црквеној сали берлинског храма Свети Сава у Ведингуу недељу је своје активности, програм и истоимени часопис представиланестраначка и невладина организација из Инсбрука СПО(Ј)И (Српска Православна Омладина Инсбрук). Домаћин трибине био је Дејан Сенић, а гости из Аустрије Владимир Влајић, председник Управног одбора СПО(Ј)И и Милостива Миливојевић, чланица СПО(Ј)И.

О хуманитарним, културним и спортским акцијама овог удружења „Вести“ су писале у више наврата, а овог пута је акценат био на очувању ћирилице у српској свакодневници, нарочито међу младима.

 

– Не тврдимо искључиво да је ћирилица све, али се залажемо да Срби у међусобној комуникацији пишупишу и читају наше писмо, превасходно када користе Фејсбук или СМС поруке. Поручио бих да што више користе ћирилицу и тако сачувају свој матерњи језик и писмо, али, исто тако, да не буде забуне и да у комуникацији са другим народима користа латиницу и језик земље у којој живе – објаснио је Влајић.

Публика у Берлину је хтела да сазна како ово удружење намерава да привуче што више младих и шта има да им понуди. Влајић је узвратио да њихов циљ није масовност по сваку цену, него квалитет и то стрпљиво, корак по корак.

– Иако постојимо само две и по године, у Аустрији имамо 50 чланова, а то није ни тако мало за овако младо удружење. Сигурни смо да ће из нашег квалитета и селектирања постепено изаћи и бројност – поручио је Влајић.

 Он је навео да у часопису „Споји!“ имају прилику да се огласе не само искусни професори, магистри, доктори, писци, хуманитарци, представници цркве, већ и млади Срби „који можда нису толико професионални, али имају здрав дух и желе да пренесу тај дух и енергију својим вршњацима“.

– Својим позитивним радом и делима, СПО(Ј)И жели да се ограде од оних који у свом називу такође имају придаве српско и православно , али који неким радикалним потезима руше позитивну слику о нашем народу. На атрибуте српско и православно се данас у свету углавном гледа негативно, али ми смо се за то намерно одлучили, да би се млади поносили што су Срби. Бити православан и хришћанин значи не мислити лоше другима – истакао је Влајић.

ДВЕРИ

– Двери су као невладина организација ступили са нама у контакт и ми смо сарађивали јер смо имали исту патриотску причу. Пошто су они сада активни на политичком плану, ми као неполитичка организација, нажалост, не можемо више директно да сарађујемо . Међутим, ако неко од наших чланова жели, он може слободно (као појединац) да се укључи код њих. Што се тиче наша два часописа и даље сарађујемо јер за (часопис ) „Двери српске“ пишу угледни професори, магистри српске историје и традиције, а то су теме које и нас интересују – објаснио је Влајић.

СРПСКО ПОВЕЗИВАЊЕ

Поред централе у Инсбруку, СПО(Ј)И има своје одборе у Бечу, Улму, Паризу, Лугану, Србији, а веж се размишља и о Берлину.

– Нама је, међутим, превасходно циљ да се повезујемо са српским организацијама, као што је СБИЗ у Берлину и да привучемо младе да више сазнају о историји свог народа, културном, националном и духовном идентитету – наводи Влајић.    

За „Вести“ пише: Б. БОЖИН – 28.10.2011.