СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

На Јарињу приказан филм о распаду Југославије

Јариње – На барикади на путу према административном прелазу Јариње, на територији општине Лепосавић, синоћ је одржана пројекција филма „Тежина ланаца“ режисера Бориса Малагурског, јављају београдски медији. Филм, који је, како истиче аутор, документација нестанка Југославије, привукао је велику пажњу грађана општине Лепосавић, преноси РТВ.

Малагурски је, према речима председника општине Лепосавић Бранка Нинића, на север Космета дошао са групом Срба који су допутовали да би обишли Србе у овом делу јужне српске покрајине.

Млади режисер из Ванкувера снимао је интервјуе и изјаве у 27 градова Америке, Канаде, Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Словеније.

Снимање овог филма финансирано је донацијама које су стизале са свих страна света, а највише из Аустралије, тачније Перта, где се Бранислав Грбовић потрудио да анимира ондашњу српску дијаспору како би се прикупила средства.

Малагурски истиче да је филм одлично средство да људи виде и схвате који су догађаји и фактори довели до распада једне земље и какве су последице тог распада.

Међу саговорницима Малагурског у филму су, између осталих, пензионисани канадски генерал Луис Мекензи, бивши канадски амбасадор у Београду Џејмс Бизет, Владе Дивац.

Што се тиче барикаде на Јарињу, која је делимично отклоњена пре пар дана, како Нинић истиче, тим путем готово нико не пролази.

Он је истакао да Кфор користи овај пролаз само за пролаз појединих џипова, али не и за конвоје, што је било планирано за снабдевање јединица.

 

Преузето са: Васељенска ТВ