СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Храмовна слава у Јоханесбургу

Епископ сремски Василије је посетио Црквено-школску општину Свети Сава у Јоханесбургу, поводом прославе храмовне славе Светог апостола Томе и тридесет три године постојања храма.

Једини српски православни храм на афричком континенту свечано је прославио тридесет три године свог постојања. Тим поводом и поводом храмовне славе св. апостола Томе у периоду од 21. до 25. октобра, епископ сремски Василије, иначе члан Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве, био је у званичној посети Црквено-школске општине Свети Сава у Јоханесбургу.

Свечано вечерње богослужење заједно су служили свештеници Срби, Јужноафриканци, Румуни, Африканци из Кеније, Конга, Зимбабвеа.

У недељу је одржана свечана празнична архијерејска литиргија. Поред епископа и свештеника који су служили свету литургију, гости су били и амбасадори Русије и Србије и представници школе Светог Атанасија из Тембисе. Поруке мира, љубави, слоге и духовности упућене су окупљеном народу.

У својим беседама за време славске трпезе, све окупљене су поздравили и пожелели срећну славу домаћини, руски свештеник и српски амбасадор. Макаров, амбасадор Руске Федерације је нагласио блискост између наша два словенска и православна народа, рекао да је најблискији брат и пријатељ и да ће Русија увек стајати уз Србију, на првом месту по питању решавања проблема Косова и Метохије.

Славска обраћања је заокружио Владика Василије, поручивши да наша Црквено-школска општина овде у Јужној Африци и српска заједница има велики потенцијал, да је изузетно задовољан са оним што је видео и доживео за неколико дана у Јоханесбургу и још једном апеловао на слогу и заједниство, истакавши труд и напоре које старешина храма Архимандрит Пантелејмон улаже последњих девет година за српску заједницу и Црквено-школску општину у Јоханесбургу.

Владика Василије је са љубављу обилазио парохијане, разговарао са њима и евоцирао успомене од пре три деценије када је последњи пут био у Јоханесбургу као епископ аустралијско-новозеландски.

Током ове петодневне посете, Владика Василије се сусрео са архиепископом Јоханесбурга и Преторије Дамаскином. У срдачном сусрету и разговору, истакнуте су најблискије везе између Александријске и Српске патријаршије које се огледају и показују управо кроз српску парохију у Јоханесбургу.

Владика Василије је посетио и школу Свети Сава, где га је наставница Виолета Мариновић упознала са радом школе која функционише у просторијама на нашем црквеном имању у Јоханесбургу.

Владика се сусрео и са Гораном Вујичићем, српским амбасадором у Преторији, где се упознао са особљем амбасаде и појединим истакнутим члановима српске заједнице. Посетио је и школу светог Атанасија у Тембиси где му је приређен свечани дочек.

 

Преузето са: www.rts.rs