СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Тинејџери за традицију

Брак је светиња, абортус је грех, а особе истог пола не треба да ступају у брак – сматрају српски средњошколци. Истраживање Хелсиншког одбора за људска права показало је да је сваки трећи средњошколац екстремно традиционалан.

Већина средњошколаца у Србији верује да су породица и брак светиња, половина њих сматра да је абортус грех, док нешто више од 60 одсто ученика не подржава брак између особа истог пола, резултати су истраживања Хелсиншког одбора за људска права у Србији.

Истраживање је спроведено од априла до јуна ове године, међу ученицима средњих школа у Београду, Новом Саду, Зрењанину, Крушевцу, Нишу и Новом Пазару.

Ставови средњошколаца према породици, браку и насиљу сведоче да је међу њима према налазима истраживача 33,9 одсто екстремно традиционалних, али да су девојке скоро пет пута мање традиционалне од мушкараца.

Типичан став за испитивање традиционализма – „Породица и брак су светиња“ подржало је 77 одсто средњошколаца.

Висок ниво традиционализма показује и то што 30 одсто ученика подржава став „Жена је испуњена једино кад постане мајка“, али се 80 одсто испитаних слаже да мушкарац треба да се укључи у родитељство.

Абортус је осудила половина упитаних ученика, а неки сматрају да је само мушкарац тај који може да одлучује о абортусу.

Да „жене повремено заслужују батине“ оценило је десет одсто испитаника, али је ипак 60 одсто средњошколаца свесно да је насиље у продици велики проблем и спремно је да такав случај пријави.

Средњошколци махом тврде да не разумеју особе које припадају ЛГБТ популацији, па тако 41 одсто мисли да су то болесне особе, а око 62 одсто се не слаже да особама истог пола треба дозволити да ступе у брачну заједницу и усвајају децу.

Што се тиче ставова према припадницима ромске популације, 40 одсто ђака сматра да Роми неће да уче, а нешто већи проценат подржао је тврдњу да „Роми рађају пуно деце да би их злоупотребљавали за просјачење“.

Средњошколци су на питање ко су нам највећи пријатељи, на убедљиво прво место сврстали Русе и Грке, а следе их Бошњаци. На скали непријатеља воде Албанци и Хрвати, а затим следе Роми.

Половина испитаника изјавила је да је, на неки начин, била суочена са насиљем у школи, док је 37 одсто њих тврдило са су и сами били жртве насиља.

 

Извор: www.rts.rs