СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Убрзати процес нострификације диплома

Jедна од највећих препреки за повратак Срба из дијаспоре je процес нострификације диплома и неопходна je подршка других ресорних министарства и релевантних академских институција како би тај процес био убрзан, оценио је Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре.

Срђан Срећковић, министар вера и дијаспоре сматра да је неопходна подршка и других ресорних министарства и релевантних академских институција да би процес нострификације диплома био убрзан јер је то можда и највећа препрека за повратак наших људи из дијаспоре.

„Србија се две деценије уназад суочава са изазовом одласка висококвалификованих стручњака односно „одливом мозгова“, као и са њиховом реинтеграцијом по повратку у земљу. Искуство показује да је већина припадника српске дијаспоре постигла завидне резултате на професионалном плану, па би било мудро када би се њима пружила шанса да поделе своја знања са земљом порекла“, рекао је Срећковић.

Његово министарство је, како тврди, у својој стратегији разматрало питање коришћења знања и вештина високообразовне радне снаге која је отишла из Србије, као и утврђивање оквира за унапређивање сарадње са научном и стручном дијаспором, али да „и даље постоје многе препреке за реинтеграцију висококвалификованих повратника“.

„Наш циљ на коме интензивно радимо је да се дефинишу фактори значајни за повратак високообразованих грађана из иностранства, како би своје знање, искуство и контакте које су стекли у иностранству на најбољи могући начин искористили у својој земљи, за властити развој и добробит, али и за развој заједнице у коју су се вратили и државе у целини“, нагласио је Срећковић.

Он је посебно истакао да је за остварење тог циља неопходна подршка других ресорних министарства и релевантних академских институција како би процес нострификације диплома био убрзан, пренело је Министарство вера и дијаспоре.

„Желимо да утичемо на развијање системске подршке за повратак наших грађана из иностранства, и да их мотивишемо да се врате у земљу и својим потенцијалом допринесу њеном развоју, уместо да се, услед недостатка подршке, разочарани поново враћају у иностранство и остају заувек тамо“, закључио је Срећковић.

 

Извор: РТС