СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

СРБИ за СРБЕ први пут у Браничевском округу

Хуманитарна организација Срби за Србе спровела је у уторак 8. новембра, о празнику Светог великомученика Димитрија, своју прву хуманитарну акцију на простору источне Србије, тачније на подручју Браничевског округа. Овом приликом је посећена четворочлана породица Милошевић из села Сираково у општини Велико Градиште, којој је обезбеђена аутоматска пумпа за снабдевање водом, као и материјал и роба за увођење водоинсталација и опремање купатила у вредности од 62.010 динара.   

За тешку ситуацију ове породице сазнали смо првобитно кроз потресан чланак који је пре више од пет година изашао у дневном листу „Глас Јавности“. Као што се може сазнати из овог чланка самохрана мајка Лидија Милошевић остала је без посла након још једне у низу неуспешних приватизација, а и даље мора сама да брине о деци и психички оболелој мајци. 

Од тада се није много променило у дому ове породице – иако је њихова тешка ситуација позната како надлежним државним институцијама тако и осталим мештанима села Сираково, Милошевићи и даље живе на ивици егзистенције, без икакве наде да ће им неко помоћи да стану на своје ноге. Ова чињеница је још тужнија, ако се узме у обзир колико луксузних кућа доминирају у овом и околним местима – изграђених од стране мештана који су махом на привременом раду у иностранству и којима су невоље и егзистенцијални проблеми својих комшија очигледно небитни.

 

Лоше стање цркве у Сиракову најбоље одсликава однос мештана према својим ближњима 

Зато смо се, током прве посете општини Велико Градиште почетком септембра, боље упознали са проблемима породице Милошевић и у разговору са самохраном мајком сазнали да је најнеопходнија пумпа за снабдевање водом из бунара и материјал за увођење воде и опремање купатила. Неколико недеља касније били смо поново у Браничевском округу и заједно са сином Марком (15) и ћерком Маријом (9) обезбедили неопходну материјалну помоћ у вредности од 62.010 динара.


Активиста СЗС са Марком и Маријом испред продавнице Дицић Промет у Великом Градишту
Пошто је породица успела од својих скромних примања да купи плочице и материјал за постављање Ригипс-зидова у вредности од око 150 евра, наша помоћ садржи поред материјала за увођење воде и остало опремање купатила (бојлер, лавабо, туш када, водокотлић, батерије, вентили, лепак, црева, доводне и канализационе цеви) и аутоматску пумпу Хидропак, укључујући и ињектор, која ће омогућити снабдевање водом из бунара, али и наводњавање баште – што би требало да олакша у великој мери живот и егзистенцију ове четворочлане породице.  

 
Део материјала и робе који је допремљен породици Милошевић
Хидропак и пратећа роба биће допремљени у наредним данима 
Наша организација је у те сврхе издвојила 60.000 динара, а продавница Дицић Промет из Великог Градишта у којој смо набавили материјал отписала је као попуст остатак суме у висини од 2.010 динара, којој се овом приликом још једном од срца захваљујемо. Највећи део материјала испоручен је истог дана, а допремање остатка робе (Хидропак и црева) очекујемо у наредним данима.


Породична кућа

 

Такође желимо да нагласимо да је власник Дицић Промета из Великог Градишта обезбедио бесплатан превоз до 18 км удаљеног места Сираково и заједно са представником Хуманитарне организације Срби за Србе обишао породицу и на лицу места искористио прилику да професионално саветује породицу везано за извршавање радова који би требали ускоро да започну, а које ће обавити пријатељ породице бесплатно.   


 

 

Након упознавања породице Милошевић можемо слободно рећи да нас изузетно охрабрује однос једне скромне самохране мајке, која без обзира на тешку ситуацију, не губи снагу и вољу да се сопственим снагама избори за бољи живот своје предивне деце – чиме свакако додатно заслужује сваки вид подршке и помоћи. Такође нас охрабрује и чињеница да смо у разговору са Марком (15) сазнали да је он решен да након завршетка средње школе остане у својем родном месту, оснује породицу и бави се пољопривредом!

У том духу, надамо се да ће ова и будуће акције наше организације у овом крају подићи свест људи о невољама у којима се њихови сународници налазе, али и о потреби за пружањем братске љубави и подршке!

Такође користимо прилику да пренесемо и призор празних српских кућа (које делују као опомена за све нас) из старог дела села Сираково у којем усамљено живи породица Милошевић и пожелимо Марку да се његова намера оствари и тако буде пример другим младићима и девојкама у сличним ситуацијама…

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести