СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Јасеновац на филму

Холивудски продуцент, добитник Оскара Бранко Лустиг и глумац и продуцент Тихомир Станић најављују снимање филмова о Јасеновцу. Лустиг каже да га и данас држи обећање дато заточенима да ће пренети свету шта се догађало у логорима смрти.

 

 

У протеклих 70 година о злочинима у Јасеновцу снимљено је неколико документарних филмова, али само један играни – „Девети круг“ Франца Штиглица. После пола века, и холивудски продуцент, добитник Оскара Бранко Лустиг, и глумац и продуцент Тихомир Станић, најављују снимање филма о Јасеновцу.

Добитник Оскара за филмове „Шиндлерова листа“ и „Гладијатор“ продуцент Бранко Лустиг је као дете из јеврејске породице одведен у Аушвиц, а неки чланови његове породице у Јасеновац.

Показујући логорашки број А 3317 каже да га и данас држи обећање дато заточенима да ће преносити свету шта се догађало у логорима смрти.

„Држи ме то обећање да пренесем свету шта се догодило“, каже Лустиг. Писање сценарија Лустиг је поверио историчару Славку Голдштајну и писцу Миљенку Јерговићу.

Голдштајн каже да ће то бити интимни филм, а да продуцент Бранко Лустиг већ обилази локације за снимање, које ће по свој прилици бити у Копачком риту.

Лустиг је ступио у контакт са потенцијалним редитељем, а почетак снимања очекује се следеће године. 

Спас из пакла Јасеновца

Продуцент и глумац Тихомир Станић каже да ће он снимање свог филма почети 28. маја, а премијеру очекује 2015. године. 

Тихомир Станић каже да је у основи те приче, на којој ради већ пет година, Дијана Будисављевић, жена која је спасила 12.000 деце из пакла Јасеновца.

Прича о храброј Аустријанки, супрузи загребачког лекара Јулија Будисављевића укршта се са судбином спасене деце и причом сестре која још тражи брата који не зна свој идентитет јер је Озна 1945. године од Дијане Будисављавић одузела картотеку деце логораша.

Снимање филма о Јасеновцу најавили су пре три године и званичници Србије и Републике Српске.

„Ми желимо још једном потврдити изјаве председника Тадића и Додика да је неопходно снимити филм о Јасеновцу. Кад будемо имали зрелу идеју и сценарио и квалитетну глумачку екипу, Република Српска ће у сваком случају финансирати један такав филм“, каже министар културе РС Антон Касиповић.

Зашто је од 1945. године снимљен само један играни филм о Јасеновцу, тешко је наћи прави одговор, слажу се саговорници. Разлог није само новац, већ недостатак храбрости и уметничке способности да се филмским језиком проговори о великој теми.

 

Извор: РТС