СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

35. Квиз знања и 9. ревија културе српске деце у Аустрији

У суботу, 12. новембра 2011. године, у месту Шлитерс, које је удаљено 40 километара од Инсбрука, одржана је једна од највећих традиционалних манифестација Срба у Аустрији – „35. Квиз знања и 9. ревија културе српске деце у Аустрији“.

Покровитељ је „Савез Срба у Аустрији“, а овогодишњи организатор био је Културно-спортски клуб „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена код Шлитерса, који је као један од најмлађих чланова „Савеза Срба у Аустрији“ храбро преузео одговорност и први пут организовао ову манифестацију.

 

На слици: Градоначелник Бања Луке, Драгољуб Давидовић, председник Савеза Срба у Аустрији, Драгиша Васиљевић и водитељи пред почетак такмичења

Наравно, да је било неколико мањих пропуста, али је то нормално, поготово када се ради о манифестацији ове величине, а на крају крајева – сви смо људи, па понекад и грешимо.

Овој манифестацији присуствовали су и председник „Заједнице клубова у Тиролу“, Милорад Торлаковић, градоначелник Бања Луке, Драгољуб Давидовић, затим генерални конзул Републике Србије у Аустрији, госпођа Оливера Старчевић, као и Драгиша Васиљевић, председник „Савеза Срба у Аустрији“, који је званично отворио манифестацију, која је започета интонирањем химне Аустрије и Србије, након чега су се сви заједно са свештеником из Куфштајна, Александром Столићем, уз молитву „Оче наш“ молили за успешно такмичење, како и доликује православним Србима.

 

Манифестација је започета такмичењем деце у следећим категоријама: Квиз знања из српског језика, историје, географије и веронауке, затим су уследиле рецитација, монолози, музичка солистичка извођења, цртежи и вајарство и за сам крај фолклор.

Интересантно је напоменути да је у рубрици рецитација, мала Анђела Лукић из Беча, која је рецитовала песму о страдању српског народа на Космету „Српско срце Јованово“ од Веселина Џелетовића, требала заслужено добити прво место у тој категорији, што је и потврђено огромним аплаузом од стране бројне публике, након Анђелиног рецитовања.

 

На слици: Пуна сала у Шлитерсу опрезно слуша малу Анђелу Лукић у категорији рецитовања

На изненађење свих присутних, мала Анђела је од стране, господина Ненада Шулејића, координатора за сарадњу са жиријем и референта за културу у „Савезу Срба у Аустрији“, практично дисквалификована и није заузела ни једно место у њеној категорији, јер је по статуту поменутог савеза прекорачила временску норму, по којој рецитација може трајати само 5 минута, иако је претходно жири једногласно одлучио да се Анђели додели прво место, како нам је потврђено из жирија по завршетку такмичења!!??

Тако је, малој Анђели Лукић, на крају додељена „спeцијална награда“, за коју се у публици такође није знало да постоји, баш као и за поменуту тачку у статуту, а ако постоји, онда је неко из реда одговорних особа за чисто спровођење такмичења, требао на почетку такмичења, да изађе на бину и обавести све присутне у сали о правилима игре, како би се на крају избегле конфронтације, несугласице и неПРАВДА.

 

На слици: Владимир Влајић са Анђелом Лукић из Беча

Но, уследила је дискусија између господина Шулејића и господина Васиљевића, председника њиховог савеза, који нису могли да се договоре како поступити са овим случајем, па је на крају ипак додељена та „специјална награда“, а уз то је поново свима у сали демонстрирана неслога, која нажалост влада међу Србима, који уз то воде „Савез Срба у Аустрији“, а да тога можда нису ни свесни, иначе би можда другачије поступили.

Мала Анђела је на церемонији доделе награда пред пуном салом рекла, да никоме није хтела да одузме времена, са тим што је изабрала мало дужу рецитацију, која поред тога сведочи о страдању нашег народа на Космету и захвалила се свим људима, који подржавају хуманитарни рад и помоћ Србима на Косову и Метохији!

 

На слици: Гости из Србије – ансамбл КУД-а Светозар Марковић из Новог Сада

Што се тиче учешћа Српске Православне Омладине Инсбрук – СПО(Ј)И, на овогодишњем издању „Квиза знања“, помогли смо у улози водитеља програма, у чију улогу је овог пута ускочио Владимир Влајић, а поред тога смо били присутни са нашим хуманитарним штандом, на којем су били Диана и Далибор Митић, Милостива Миливојевић и Филип Влајић, како би сакупили помоћ за српску децу и народ на Косову и Метохији.

На крају је уз велики напор скупљена сума од 502 евра, што представља рекордан износ, до сада скупљен на хуманитарним штандовима по фолклоријадама и сличним манифестацијама, а уз то смо и овог пута упознали појединце из различитих крајева Аустрије, који желе да се прикључе нашем раду и да помогну где год помоћ буде потребна.

 

На слици: Чланови СПО(Ј)И на хуманитарном штанду на којем је уз велике напоре сакупљено 502 евра

Тако смо упознали на пример нове пријатеље и потенцијалне чланове из Форалрберга, Гмундена и Беча, којима још једном захваљујемо на подршци и поверењу.

Такође желимо напоменути да су на овој манифестацији били присутни и представници наше братске Хуманитарне организације „СРБИ за СРБЕ“, Душан Ђаковић, Маја и Милош Јовановић, који су допутовали из Беча и Швајцарске, те смо и овом приликом остварили боље контакте и сарадњу између наших чланова, а леп гест је учињен и од стране њиховог председника аустријског огранка, Милоша Јовановића из Беча, који је на бини испред свих посетилаца „35. Квиза знања и 9. ревије културе српске деце у Аустрији“, члановима СПО(Ј)И уручио књигу о 150 година постојања Српске Православне Цркве у Бечу, нашој најстаријој Црквеној општини у Аустрији, коју нам је поклонила СПЦО Храма Светог Саве у Бечу.

 

На слици: Милош Јовановић из „СРБИ за СРБЕ“ уручује поклон Филипу из СПО(Ј)И

За сам крај овог извештаја, желимо да се захвалимо овогодишњем организатору овог такмичења КСК-у „Петар Кочић-Змијање“, на позиву и лепој организацији, као и свим донаторима, који су имали воље и срце да издвоје добровољнe новчанe прилогe за свој народ на Косову и Метохији, који се тренутно на барикадама на северу наше јужне покрајине бори за голи живот и опстанак на вековним огњиштима!

ДА СЕ СРБИ СЛОЖЕ, УМНОЖЕ И ОБОЖЕ!!!

Српска Православна Омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње активности