СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Ђурђеви ступови: Стигле ктиторове мошти

 

Из Дечана пренет део остатака краља Драгутина који је градио светињу. Пригодна свечаност монаштва у манстиру код Новог Пазара.

Пригодном свечаношћу којој је, осим владике Теодосија и монаштва Рашко-призренске епархије, присуствовао велики број верника из овог дела Рашке области, у манастир Ђурђеви ступови код Новог Пазара у суботу је, из Дечана на Косову и Метохији, пренет део моштију другог ктитора ове светиње, краља Драгутина. Овим поводом освештана је и икона светог краља Драгутина, а прослављена је и манастирска слава.

– Мошти ће овде трајно боравити, јер је манастир, који је кроз векове више пута рушен, сада обновљен, а дуже од десет година овде постоји и манастирско братство, све више верника и туриста посећује Ђурђеве ступове – истакао је владика Теодосије нагласивши да је краљ Драгутин у народу био познат као велики градитељ и добротвор.

Крајем 12. века, на брежуљку изнад данашњег Новог Пазара, манастир Ђурђеве ступове подигао је Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви, а касније га је доградио краљ Драгутин. Пре неколико година у порти манастира потпуно је реконструисана трпезарија краља Драгутина, а у току су припреме за реконструкцију и трпезарије првог ктитора Стефана Немање.

Обнову Ђурђевих ступова финансира држава, а део средстава прикупља се кроз приложничку акцију „Подигнимо Ступове, обновимо себе“, у коју је укључен и велики број познатих личности из Србије и дијаспоре.

Као светско културно добро, заједно са Петровом црквом, Сопоћанима и Старим Расом, манастир Ђурђеви ступови 1978. године уврштен је на листу светске културне баштине под заштитом Унеска.

 

 

 

Извор: www.novosti.rs