СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Данијела улила наду

Хуманитарна акција у организацији наше земљакиње из Велса, Данијеле Котуровић и угледног аутобуског предузећа Ласта донела је много радости деци са потребним потребама из удружења Нада из Кладова.

Захваљујући највише несебичности Данијеле и бројних пријатеља из Горње Аустрије, али и родног Чачка, стигли су бројни поклони. Гардероба, храна, играчке, новац… који су макар за тренутак улепшали живот хендикепираним малишанима и њиховим родитељима.

– Као представнику Ласте указала ми се прилика да жеље претворим у јаву. Преко брата Владимира сам сазнала, да у Кладову постоји удружење, која се стара о деци са посебним потребама и да се зове Нада. У данашње време, када су сви окупирани сопственим проблемима, најмање се сете некога ко им није породица, комшија и ко им није свакодневно пред очима – прича Данијела о разлозима свог хуманитарног подухвата. 

Њен предлог о помоћи удружењу Нада наишао је на разумевање људи у матичном предузећу. Обезбеђен је превоз помоћи из Велса за Београд. Из главног града за кратко време аутобус Ласте нашао се на путу за Кладово, највише захваљујући директору маркетинга Горану Топаловићу.

На слици: Данијела Котуровић и возач Ласте Веско Машић

По доласку у Кладово убрзо смо са децом кренула за Ниш. Радост у аутобусу је била неописива. Деца су била пресрећна. Одвели смо их у манастир Светог архангела Гаврила. Ту нас је дочекао игуман Варнава са свештенством. У манастиру је изнесена риза свете Петке и очитана је молитва деци која су држала свеће у рукама иако су везана за инвалидска колица са свећама у нежним ручицама – преноси утиске Данијела. 

После молитве приређена је пригодна трпеза. Игуман Варнава је родитељима и деци упутио охрабрујуће речи утехе, које никога нису оставиле равнодушним. Напуштајући двориште манастира, раздрагани, са благодетима малишани су се упутили за Кладово. У дому се их чекали поклони који су стигли из дијаспоре. Данијела је обећала да ће бити тога још.

– Хвала свима онима који нађу начин да неком помогну. Верујемо да ће бити још оваквих акција – порука је рођене Чачанке.

Траже само руку пријатељства

Удружење Нада основано је 2002. године, за помоћ особама ометеним у развоју. У оквиру свакодневних активности окупља 104 особе са различитим сметњама у развоју. Деца током дневног боравка у радионици са васпитачима праве разне фигурице, цртају, пишу, смеју се.

– Понеко од васпитача пожели тој деци да обезбеди макар излет, али су често жеље једно, а могућности нешто друго. Влада сиромаштво и зато је свака помоћ овој деци добродошла. Беспомоћна деца траже само руку пријатељства, топле оброке. То није тако пуно. Уз Божју помоћ све је лакше – каже Данијела. 

 

Извор: www.vesti-online.com