СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Концерт “Косовских божура” у Љубљани

У организацији Српског друштва Задужбина, 10. децембра 2011.  у препуној сали парохијског дома у Љубљани, одржан је концерт музичког састава “Косовски божури” и наших пријатеља из СКУД  Видовдан из Љубљане и КД Брдо из Крања.

Ово је била уједно и прва званична манифестација одржана у новоизграђеном парохијском дому који се налази поред храма Св. Ћирила и Методија у Љубљани.

Присутни су имали и прилику да пре концерта, у холу испред сале, погледају ретроспективу фотографија са досадашњих испорука помоћи нашој браћи и сетсрама на Космету и да се и на тај начин ближе упознају са радом хуманитарне фондације “ За српски Космет”, која скоро четири године функционише у склопу Задужбине, и на тај начин смо покушали да им приближимо катастрофалне услове у којима живи наш народ на Косову и Метохији.

Концерт су почели “Косовски божури” са химном “Боже правде” да би наставили са репертоаром духовних и родољубивих песама, као и рецитација, које су наишле на одушевљење  код публике која је са громогласним аплаузима пропратила сваки наступ, а многи присутни су  заједно са Божурима певали “Видовдан”, “Ој, Косово, Косово”…

У наставку концерта су нам се представили и женски певачки састави из СКУД Видовдан и КД Брдо – “Брђанке” које су са својим наступима, ношњама и изворном српском песмом још  додатно обогатиле програм. Концерт су закључили “Косовски божури” са песмом “Ђенерале, ђенерале” коју су отпевале заједно са публиком у сали, а дружење уз хармонику и песму је настављено и после концерта.

Треба напоменути да су концерту присуствовала и наша браћа, представници Хуманитарне организације Срби за Србе и Српске информативне платформе, који су само за ову прилику дошли из Беча.

Сав приход од продаје улазница је намењен за хуманитарну помоћ, па су тако сви посетиоци концерта са куповином улазнице у износу од 5 € помогли рад хуманитарне фондације “За српски Космет” која помаже наш народ на Косову и Метохији. Поред продаје улазница прикупљани су и добротворни прилози, тако да је на крају вечери прикупљено укупно 2.145 € који ће бити испоручени нашем народу на Косову и Метохији крајем овог месеца у оквиру испоруке 11. донације.

Оно што је можда још значајније, са овог концерта је још једном јасно стављено до знања свима, да се српски народ са ових простора не одриче своје Свете земље и да настављамо борбу за очување нашег народа, наших Светиња и наше колевке Косова и Метохије!
Захваљујемо се СПЦО Љубљана, добротворима, спонзорима и волонтерима и свима онима који су на било који начин помогли реализацију овог концерта.

 

Српско друштво Задужбина +