СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Трибина: Косово између наде и барикаде

У организацији Српског друштва Задужбина и Културног друштва Михајло Пупин, у среду 14. децембра одржана је трибина под називом „Косово између наде и барикаде“ са гостом – предавачем др. Милошом  Ђорђевићем.

Др. ђорђевић је био дугогодишњи директор Института за српску културу у Приштини и новинар, а предавао је на више европских универзитета. Песник и историчар културе, који је објавио 20 књига.

Указао је на значај Косовa и Метохије за наше национално биће занимљивим културолошким приступом, сагледавањам „српског Јерусалима“ у нашој богатој литератури.

Указао је на цивилизацијску и непролазну вредност неимарства и задужбинарства, посебно се осврнувши на лепоте Грачанице и богату заоставштину св. краља Милутина.

Уместо закључка сложили смо се да на историјску драму којој сведочимо одговори наша савест – јесмо ли достојни славе часних предака и јесмо ли спремни да сачувамо место још пре више векова названо „зеница ока мога гнездо је лепоте твоје“.

Сакупили смо и 143 ЕУР добротворних прилога, које ћемо уз Божију помоћ испоручити у оквиру 11. донације крајем ове календарске године.

Српско друштво Задужбина +