СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Испраћај тима на ЗОИ младих у Инсбрук

Од 13. до 22. јануара у Инсбруку у Аустрији, ће се одржати прве зимске Олимпијске игре младих. Олимпијски пламен ће овим поводом у Инсбруку горети по трећи пут, после Зимских Олимпијских игара одржаних 1964. и 1976.

На слици: Џенис Авдић и Страхиња Станишић

Србију ће на овим Играма представљати двоје спортиста: Џенис Авдић у биатлону и Страхиња Станишић у алпском скијању. Њих ће пратити тренери Алмир Џековић (биатлон) и Љубиша Игњатовић (алпско скијање), а шеф Мисије ОКС на овом такмичењу биће Проф. др Бранислав Јевтић.

„Водимо ес политиком универзалности и континуитета учешћа на Олимпијским играма. Иако резултат није у првом плану, сматрамо важним да Србија буде присутна на свим такмичењима која се организују под покровитељством МОК“, каже Бранислав Јевтић. „Важно је рећи да су спортисти који ће путовати за Инсбрук испунили интерне критеријуме ОКС, који су претходно дефинисани са представницима савеза зимских спортова“.

Шеф Мисије Бранислав Јевтић јуче је отпутовао за Инсбрук, док су спортисти у пратњи тренера кренули на Игре данас.

На првим Зимским Олимпијским играма младих у Инсбруку 1059 спортиста, узраста од 14 до 18 година, такмичиће се у седам олимпијских спортова (скијање, клизање, хокеј на леду, боб, санке, биатлон, карлинг) који ће бити и на програму ЗОИ у Сочију 2014. Попут првих Летњих олимпијских игара младих одржаних у Сингапуру и у Инсбруку ће се у појединим дисциплинама, спортисти такмичити у мешовитим мушко-женским тимовима, као и у тимовима формираним од представника више земаља.

Уз програм спортског такмичења, као и у Сингапуру, паралелно ће се одвијати и културни и образовни програм. Кроз низ интерактивних радионица учесници ће имати прилике да сазнају више о олимпијским вредностима, феирплеју, борби против допинга и дискриминације, важности бављења спортом и здравом начину живота.

Концептом паралелних програма, спорта и културе и образовања Међународни олимпијски комитет настоји да младим људима приближи олимпијске вредности и допринесе личном и спортском развоју учесника Игара. Међу промотерима и амбасадорима првих Зимских олимпијских игара младих у Инсбруку нашли су се и алпска скијашица Линдзи Вон, клизачица Јуна Ким, скијаш Бенџамин Раиш и други.

 

Извор: www.oks.org.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести