СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Помоћ браћи на Косову

Још једну хуманитарну акцију је организовала наша земљакиња Данијела Котуровић из Велса, у Горњој Аустрији, после посете хендикепираној деци у Кладову.

Последњих дана прошле године, Данијела је кренула са донацијом у виду одеће, обуће, слаткиша и нешто новца пут свог родног Чачка. Са пријатељицама из Кола српских сестара, где је већ неколико година волонтер, уручила је помоћ за народ на Косову и Метохији.

Истог дана када је стигла у град на Морави, кренула је са члановима Кола српских сестара у нашу јужну покрајину. Мала, али духом јака дружина, пут до Рашке брзо је савладала. У древној српској престоници прешли су у други превоз и упутили се ка барикадама, на административној граници између Србије и Косова и Метохије.

– Радост од уласка на свету српску земљу, помешао се са страхом од јаке светлости са прве барикаде. Били су то рефлектори, бодљикава жица, немачки војник… Ту смо легитимисани. Наше одредиште је било Косовска Митровица, односно организација Косовско огњиште. Од донетих слаткиша и играчака, као и школског прибора, успели смо да направимо двадесетак пакетића за децу, који су подељени на Божић. Одећу, новац и обућу уделили смо најугроженијим породицама – пренела нам је утиске Данијела Котуровић.

Заједно са пријатељима из Чачка и мештанима Косовске Митровица, Данијела је провела ноћ на барикадама.

– Људи су нам причали о некадашњој слободи кретања и проходном мосту, на коме су сада песак и земља. Тужне су њихове приче. Сви се питају до када ће издржати, и због чега немају већу подршку – каже наша земљакиња.

Данијела истиче да су сви сагласни у једном – да нико од њих не жели да оде са свог огњишта. Иако ноћи најчешће проводе под ведрим небом, на некој од барикада, ипак желе да истрају у одбрани своје земље, са поруком да је Косово и Метохија срце Србије, олтар са кога се она износи на небо.

После непроспаване ноћи, група из Чачка је отишла у оближње цркве, где су се помолили за све који се боре за Косово.

Данијела Котуровић је за свој труд и ангажовање од своје браће са Космета награђена Захвалницом што јој је, како истиче, један од најдражих поклона у животу.

Захвалност
Данијела се бескрајно захвалила свима који су на било који начин допринели овој хуманитарној акцији. У исто време, она је позвала све који су у могућности да и убудуће подрже овакве иницијативе.

– Захваљујем се својим пријатељима из Велса, пре свега члановима КУД-а Босиљак, Колу српских сестара из Чачка, Виолети Јовановић и Бојани Јакшић. Другим речима, свима онима који су нас молитвено пратили, поручила је Данијела Котуровић.

Извор: www.vesti-online.com

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести