СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Мисија Србије вратила се из Инсбрука са првих Зимских олимпијских игара младих

Мисија Србије у понедељак, 23.01.2012. допутовала из Инсбрука, где су наша два представника, Џенис Авдић и Страхиња Станишић, учествовали на првим Зимским олимпијским играма младих.

Страхиња је у велеслалому заузео врло добро 19. место од укупно 64 такмичара, представника 56 националних олимпијских комитета. Оствареним резултатом Страхиња је премашио своја очекивања пре поласка на Игре, када је рекао да би био задовољан са пласманом око 30. места. Страхиња је последњег дана такмичења наступио и у дисциплини слалом, али је нажалост дисквалификован јер је нагазио капију. „Видео сам где сам у односу на конкуренцију и да у слалому могу да будем чак и међу првих 10. Криво ми је што нисам завршио трку јер ми је слалом генерално боља дисциплина.“

Наш представник у биатлону, Џенис Авдић, наступио је у спринту на 7,5 км где је заузео 47. место и у трци на 10 км потера, где је остварио пласман на 45. месту. Џенис је добро скијао, али му је гађање ишло слабије, па га је то коштало пласмана у првом делу табеле. „Мислим да је организација првих Зимских олимпијских игара младих била сјајна. Ово је велико искуство, али нисам задовољан резултатом. Скијао сам добро, али је пуцање покварилопласман,“ рекао је Џенис по повратку.

„Мислим да је добро то што је Србија узела учешће на првим историјским ЗОИ младих међу 70 земљама учесница. Инсбрук и Аустријанци су већ искусни домаћини оваквих такмичења, па су то још једном показали. Игре су организоване на високом нивоу, а са релативно малим буџетом. Занимљиво је рећи да је буџет који је у Сингапуру издвојен за церемонију отварања игара овде покрио читаву организацију. Што се тиче резултата наших такмичара Страхиња је у велеслалому остварио добар резултат и у коначном пласману завршио у првој трећини листе. Тиме је показао да је потврдио свој таленат и успунио критеријум који су Олимпијски комитет и Скијашки савез Србије усвојили за увођење спортиста у наше развојне програме. Штета је што је нагазио капију у слалому јер је имао потенцијал да оствари и бољи пласман него у велеслалому. Џенис је пружио свој максимум, добро је скијао и држао темпо, али је лошије пуцао, па су казнени кругови утицали на његов коначни пласман,“ прокоментарисао је шеф Мисије ОКС у Инсбруку проф, др Бранислав Јевтић.

 Након врло успешних првих Олимпијских игара младих у Сингапуру 2010, било је ово њихово прво зимско издање. Инсбрук је од 13. до 22. јануара угостио више од 1.000 младих спортиста из 70 земаља, 500 пратећих особа и 1.000 представника медија.

Игре у Инсбруку пратило је више од 110.000 гледалаца, од чега 18.914 хокеј, 6.682 уметничко клизање, 4.544 алпско скијање, док је церемонији отварања присуствовало 15.000 људи.

Спортисти су учествовали у културним и образовним програмима, са посебним акцентом на причу о анти-допингу и опасностима коришћења недозвољених средстава. Имали су прилику да се друже са својим спортским узорима, попут Линдзи Вон, да уче о здравој спортској исхрани и да се забављају. Циљ културног и образовног програма је зближавање младих спортиста из целог света и ширење олимпијске идеје и промоција олимпијских вредности , изврсности, пријатељства и поштовања.

Промотери Игара у Инсбруку били су алпски скијаши Линдзи Вон и Бењамин Рајх, скијаш слободним стилом Кевин Роланд, клизачица Јуна Ким и хокејаш на леду Сид Крозби.

 

Извор: www.oks.org.rs