СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Свети Сава окупио браћу

Лепа традиција да се на Светог Саву, који је уједно и храмовна слава цркве у берлинском Ведингу, окупе сви православни свештеници из Берлина и заједно обаве богослужење, одржана је и ове године.

 

Посебну част је овога пута представљало то што је литургију служио владика Јован из антиохијске патријаршије са својим ђаконом, уз саслуживање протојереја Георгија и Андреја из руске, протојереја Љубомира из бугарске и јеромонаха Климента из румунске цркве, свештеника Серза ин антиохијске и свештеника српске цркве Драгана Секулића, Душка Спасојевића, Радомира Колунџића и Петра Дајковића. Свечаном богослужењу присуствовао је и грчки архимандрит Емануил, а старешина храма Светог Саве отац Вељко Гачић дириговао је хором „Свети Стефан Дечански“.

 

У завршници богослужења су освештани жито и славски колач, а затим су свештеници по традицији са верницима окретали и ломили погаче.

 

Владика Јован из антиохијске цркве се на самом крају обратио српским верницима, рекавши како су његова осећања на тај дан помешана: С једне стране је, како је рекао, веома радостан због позива српских свештеника и могућности да са православном браћом слави божју службу, подсећајући на дуге везе између антиохијске и српске патријаршије, које трају већ 300 година. На другој страни, он је као духовник изразио своју тугу због свега што се дешава у Сирији и Либану.


Храмовна слава је после литургије настављена у црквеној сали, где су се окупили многи верници, и поред тога што је био радни дан. Светосавска недеља у Берлину, која је почела пригодним представама ђака школа при црквама у Ведингу и Темпелхофу, завршена је раскошним народним слављем у суботу уз богат културно-забавни програм.

 


Захвалност кумовима

 

Отац Радомир Колунџић је на крају богослужења посебно похвалио светосавске кумове, који су помогли организовање храмовне славе и велике народне прославе, а којих је ове године било чак 20. То су Стефан Гачић, Марица Спасојевић, Катарина Колунџић, Мара Јовић, Коса Јакобс, Александар Ђокић, Жарко Трипић, Стеван и Ненад Бугарски, Биљана Радовић, Ана Игњатић, Ранка Танасић, Станија Жељковић, Софија Субашић, Дејан Боловић, Синиша Тинтор, Бојан Скробоња, Милица Петровић, Зоран Николић и Мира Добрић.

 

 

Извор: www.vesti-online.com