СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Приход са прославе за градњу цркве

У бројним парохијама Српске православне цркве у Аустрији уприличена је прослава родоначелника образовања у Србији светог Саве. Традиционално обележавање није изостало ни у хладном Тиролу. Претходне суботе парохија у Куфштајну прославила је празник великог српског просветитеља.

Свету литургију служио је свештеник Александар Столић. Осим великог броја парохијана, богослужењу је присуствовао и градоначелник Куфштајна, Мартин Крумшнабел са супругом и представници римокатоличке цркве.

Приход зарађен на прослави биће уплаћен на рачун српске парохије из Куфштајна. Плац за изградњу цркве недавно је откупљен у околини Куфштајна и полако се креће у прикупљање средстава за изградњу још једне светиње СПЦ у Аустрији. Жеља бројних парохијана, на челу са свештеником Александром Столићем, је да изграде цркву како би се наши земљаци и њихови наследници окупљали у новосаграђеном храму.

После литургије парохијани су прешли у салу, где је услеио светосавски програм. Домаћин на овој прослави био је Мићо Кочић, а кумство за следећу годину је преузела породица Лапатановић из Вергла.

Млади чланови парохије су рецитовали рецитације посвећене светом Сави. За труд су били награђени пакетићима.

Уприличен је и богат културно-уметнички програм у којем су учествовале фолклорне секције клубова „Петар Кочић – Змијање“ из Цилертала, Острога из Инзбрука и Делије из Куфштајна.

Помогли и омладинци

Славље поводом обележавања Светог Саве улепшали су и представници удружења Српске православне омладине из Инзбрука. Неколико чланова специјално за ову прилику дошло је из главног града покрајине Тирол и приложили су око 150 евра у фонд за изградњу цркве.

Упркос зими, из Салзбурга је дошла и Ђуја Тешановић, посланик градске Скупштине у граду Салцбургу. Она много помаже нашим земљацима у Тиролу, нарочито онима који су окупљени око удружења „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена:

– Где год су моји „Кочићи“ ту сам и ја – рекла је Ђуја, по доласку на прославу.

 

Извор: www.vesti-online.com