СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Помоћ народним кухињама на Космету

Црквеноопштински савет Српске православне црквене општине Светог Саве у Бечу одржао је прошле недеље седницу на којој је анализиран рад у 2011. години и одлучено је да се зграда у којој се налази храм Светог Саве користи за резиденцију епископа, епархијске и црквеноопштинске  потребе.

 

Председник Црквене општине Радосав Митровић обавестио је чланове Управног одбора да је прошле године одржано 10 седница црквеноопштинског управног одбора, да су одржане Светосавска и Видовданска академија.

На седници одбора, који чини 20 чланова и 10 заменика, а свештеници су чланови по положају, одлучено је да је приоритет црквене општине „Свети Сава“ хуманитарни рад, то јест редовно слање новчане помоћи народним кухињама на Косову и Метохији.

Од 1. маја прошле године свака црква уплаћује месечно 700 евра за народну кухињу на Косову и Метохији.

Митровић је указао да је црквена општина прошле године помогла Светом архијерејском Синоду у издавању двојезичног издања „Службеника“ са 3.000 евра, а Црквеном крсту Србије упутила је помоћ од 7.050 евра, за летовање тридесеторо деце са Косова и Метохије.

Уз помоћ Министарства вера и дијаспоре надокнађени трошкови Матици српској из Новог Сада у вези са организацијом изложбе „Србија – културна спона истока и запада“, која је била постављена у Бечу од 30. октобра 2010, а одржана поводом 150. годишњице оснивања Српске православне црквене општине у Бечу.

Митровић је подсетио да је Синод на мајском заседању прошле године донео одлуку о новој Епархији аустријско-швајцарској и да је администратор епископ бачки Иринеј, као и да ове године треба да се преузме храм у Нојлерхенфелду, у 16. бечком округу, као поклон бечке надбискупије.

Школа за болесну децу

Бечка Црквена општина је основала комисију од осам чланова, која води преговоре са надлежним државним органима у вези са добијањем зграде за отварање приватне верске школе за децу оболелу од легастеније.

 

 

Извор: www.vesti-online.com

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести