СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Не дај се, Кристина!

У немачком градићу Гутерслоху, надомак Билефелда, сви који су током јануара и фебруара ушли у угоститељску радњу Радмила – Милета Петронијевића, могли су да прочитају натпис: Помозимо малој Кристини.“ Био је то апел, готово идентичан оном објављеном у „Вестима“, за помоћ у прикупљању 155.000 евра за трансплантацију костне сржи у Италији 12-годишње Кристине Милутиновић, из Лепосавића, оболеле од леукемије пре шест година.

Истовремено, земљаци и у другим деловима света организовали су сличне акције и прикупили 124.000 евра, што је било довољно да мала Косовка буде примљена на клинику, а њеним родитељима дата обавеза да преостали износ уплате пре ћеркиног завршетка лечења.

 

Болесну девојчицу, њеног брата Станка, који ће јој дати костну срж, мајку Станку и оца Зорана испратили су људи довре воље у Рим, почетком фебруара, са много добрих жеља, љубави, вере и наде.

 

У исто време, збијали су редове и учесници акције у Гутерслоху, а 900 евра које су прикупили уплатили су на рачун оца Зорана.

 

– Сваке године прослављамо нашу гастрономску славу Светог Трифуна у манастиру Пресвете Богородице у Химелстиру. Како сам и ја родом из Лепосавића и познајем фамилију мале Кристине, то сам био посебно погођен и предложио сам мојим колегиницама и колегама да нашој традиционалној слави дамо и хуманитарни карактер и тако се укључимо у акцију која се води у дијаспори и матици. Овај позив добио је благослов и новчану подршку намесника манастира игумана Сергеја и свештеника Богдана Смиљанића из Билефелда.

 

Сви присутни дали су прилоге уз жељу да уз Божју помоћ и лекарско знање и искуство Кристина победи опаку болест – изјавио је за „Вести“ Радмил – Миле Петронијевић, презадовољан што је дао бар мали допринос у спасавању једног невиног живота, истовремено захваливши свима који су му у томе помогли.

 

****

 

Брат први у операционој сали

 

– У току је други циклус хемиотерапија које Кристина мора да прими пре трансплантације.

 

То је било прилично изненађење за нас, јер смо пошли са Клинике у Тиршовој уверени да је наша ћерка припремљена за овај компликовани хируршки захват. Италијански лекари спроводе свој протокол и ми морамо да будемо стрпљиви.

 

Уколико све буде текло по плану, Станку би крајем фебруара требало да узму костну срж, а крајем марта Кристина ће бити спремна за хируршки захват којим ће јој срж бити пресађена.

 

Ја ћу сина вратити кући из Италије и тада ћу моћи да кажем колико је новца укупно прикупљено од нашег одласка. Знам само да донације које стижу за мене и супругу значе једну бригу мање – рекао је за „Вести“ Зоран Милутиновић.

 

****

 

Уверен је Радмило Петронијевић да ће, после Кристининог повратка на Косово, извориште духовне снаге које и њу у римској болници напаја, он и његове колеге остати на стази хуманости на коју их је ова девојчица извела.

 

И представници Српске православне омладине из Инзбрука у Србији уплатили су новчану помоћ Кристини Милутиновић. Учинили су то у првој половини фебруара, у данима када се Кристина прилагођавала новом болничком амбијенту и почињала нови циклус хемиотерапија.

 

Чланови Српске православне омладине издвојили су из свог хуманитарног фонда за Косово и Метохију 150 евра, а том износу додато је 50 евра прикупљених у Србији, уз наду да ће трансплантација бити успешна, а наши људи расути широм света помоћи да се недостајућа сума прикупи и да на радост због Кристининог излечења неће пасти сенка.

 

Уверени смо и ми, поштовани читаоци, јер ваше интересовање за здравље ове девојчице показујете уплатама на рачуне чије бројеве добијате од њене породице или донацијама које шаљете на адресу наше Редакције.

 

 

Прилози у „Вестима“

 

На адресу Редакције „Вести“ стигле су нове донације за Кристину Милутиновић. Не знамо колико година има Јован Каришик из Сиднеја, али смо дубоко уверени да 200 аустралијских долара није сам зарадио. Много среће и брзо оздрављење пожелео је Кристини са мамом и татом Јован.

 

Исте су жеље и Радојке Нешић из Штанхајма, код Штутгарта, која је болесној девојчици послала 100 евра.

 

Новац ће, као и све донације стигле у Редакцију „Вести“ од Кристининог одласка у Рим, бити уручене њеном оцу Зорану, кога ускоро очекујемо у нашем београдском Дописништву.

 

 

ПОЗИВ ДОНАТОРИМА

 

Ако желите да се укључите у неку од акција Хуманитарног моста, јавите се на е-маил адресу: hmost@frvesti.com. Добићете адресу и број телефона породице којој желите да помогнете и договорити се са њима о начину доставе донације. Информације можете да добијете и од новинара Хуманитарног моста  телефоном на бр.: +381 11 31 93 771 и +381 11 31 90 924.

 

Извор: www.vesti-online.com

 

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести