СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Деца из Крајине гостовала у Бечу

Након вишемесечних припрема и једног – услед финансијских проблема – отказаног доласка, 16-оро малих Крајишника са простора Кордуна – чланова дечијег фолклорног ансамлба СКД „Вргинмост“, боравило је између петка 2. и недеље 4. марта у Бечу, а помоћу несебичног ангажмана Црквене општине Свети Сава у Бечу, бројних друштава  међу којима је била и наша Хуманитарна организација Срби за Србе и СПКД „Просвјета“, многобројних парохијана Храма Светог Саве и породица који су суфинансирали пројекат и угостили нашу децу у својим домовима.

 У петак, 2. марта 2012. године приређен је у Храму Светог Саве у Бечу, по самом доласку наших гостију, један мали дочек у црквеном дому на коме су биле присутне углавном породице-домаћини. Уводне речи су одржали госпођа Борка Галогажа, секретар СКД „Вргинмост“, и господин Жељко Гашић, потпредседник СПКД „Просвјета“. Присутној публици се обратила и госпођа Вјера Рашковић-Зец која је својим излагањем о историји Крајине и судбини крајишког народа, те стиховима „На Кордуну гроб до гроба“ испунила салу с једне стране одушевљењем, али и сузама. У току вечери, господин Миле Обрадовић, потпредседник СКУД-а „Вргинмост“, је представио народни обичај прошења девојке на Кордуну.

Наредног дана чланови чланови аустријске „Просвјете“ су обишли и представили деци из Крајине центар града и најважније бечке знаменитости, да би коначно у касним поподневним сатима кренули пут Фезендорфа где се одржавала 2. Дечија смотра српског фолклора на којој су учествовали и наши гости. Дечији ансамбла СКД „Вргинмост“ је овом приликом у ревијалном делу смотре почастио бечку публику са играма „Кордун“ и једним плесом са простора Војводине.

Такође желимо да нагласимо да организатор смотре – КУД „Стеван Мокрањац“ – није само изашао нашим гостима у сусрет, већ и нашој организацији, којој је омогућио бесплатан штанд на самој смотри, где смо имали прилику да представимо рад организације и прикупимо донације. Тако су се на крају дана у донаторској кутији нашли прилози људи добре воље у висини од 136 евра.

У недељу 4. марта сви учесници овог пројекта окупили су се поново испред Храма Светог Саве, а међу њима желимо још једном посебно да истакнемо 10 породица које су примиле и угостиле децу из Крајине у својим домовима, као и господина Владана Радовановића са породицом, власника ресторана Gabel&Co који су још једном у низу подржали један важан друштвени пројекат, примили двоје деце и у предивном амбијенту свог ресторана почастили госте.

Након изузетно срдачног растанка, наши гости одлазе заједно са члановима СПКД „Провјета“ у правцу аустријског царског дворца Шенбрун, a након обиласка овог велелепног здања крећу пут Крајине.

Желимо још једном да се захвалимо од свег срца у име наше две братске организације Црквеној општини Свети Сава, свештенству и парохијанима Храма Светог Саве у Бечу, Заједници Срба из Истре, Удружењу Крајишника из Панчева, као и породицама и појединцима без којих све ово не би било могуће, и да истакнемо потребу за већим повезивањем Срба у дијаспори и Срба у матичним српским земљама, између осталог и на овакве начине.

 

Извор: www.prosvjeta.at