СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ОМЛАДИНА ИНЗБРУК

СПОЈИ

Ментори из дијаспоре враћају знање у Србију

Удружење iSerbia у сарадњи са Клубом привредних новинара Србије и Удружењем за југоисточну Европу Универзитета Оксфорд, покреће пројекат онлајн менторства и размене знања на релацији Србија-дијаспора.

Пројекат „Srbija na vezi 2012“ је пројекат онлајн менторства и размене знања са дијаспором. Циљ је повезивање стручњака из дијаспоре (у својству ментора), из различитих области привреде, науке, уметности, културе и медија, и најперспективнијих младих људи из Србије који су на почетку каријере.

„Самим пројектом «Србија на вези 2012.» биће постављена чврста основа за даљи развој канала трајне размене и конструктивне сарадње између Србије и дијаспоре. Уместо фокуса на повратак стучњака из иностранства, трагамо за алтернативним решењима, усресређујемо се на размену, а знање схватамо као највреднију донацију и као прави пут за изградњу боље везе дијаспоре са Србијом“, рекла је Ана Ранитовић, један од идејних твораца пројекта, која је на идеју дошла по повратку у Србију после завршених магистарских студија на Оксфорду.

Сваки ментор ће имати по два полазника – кандидата старости до 30 година који су се знањем, залагањем и иновативношћу истакли као лидери у својим областима.

Менторски рад се одвија 2-на-1, сат и по времена месечно током периода од 6 месеци: ментор ће са својим полазницима одржати 6 онлајн видео конференција на којима ће им пренети најновија знања и праксе из своје области, постављати им проблемске задатке, саветовати их у питањима каријере, вођења посла или научно-истраживачког рада, те водити кроз процес доношења одлука.

Задатак ментора није да даје инструкције и решава проблеме уместо полазника. Улога полазника није да пасивно слуша и записује. Менторство је динамичан процес размење знања, интерактивног учења и саветовања које се обликује у односу на особе које у њему учествују. Ментор и полазници ће пре почетка менторства потписати Споразум о сарадњи који ће дефинисати услове, ток и трајање програма. Однос између ментора и полазника краси узајмано поштовање и поверење, а учешће у програму је добровољно и волонтерско, стоји у објави iSerbia.

 

Извор: www.rts.rs

Поделите овај чланак на друштвеним мрежама

Facebook
Twitter
LinkedIn
Последње вести